Септември е месец на бързане, ранно ставане и неизбежна нужда да се адаптираме към работния си график. Ваканцията е зад гърба ни и като че ли бързането става втора природа. Нищо чудно, че много дами пропускат закуската.
Има немалко хора, които се чувстват добре и без закуска, най-вече защото кафето, цигарите и други стимуланти потискат апетита. Ежедневното пропускане на закуската обаче може да доведе до неприятни последствия: липса на макро и микроелементи, недостиг на невространсмитори, понижен имунитет, раздразнителност, необясним апетит вечер, желание за сладко и алкохол, понижена обмяна и нарушено храносмилане. Едно обобщаващо изследване на различни научни опити разглеждащи навика да се закусва показва, че хората които пропускат закуската спортуват по-рядко и са по-склонни да приемат обработени храни - имат наднормено тегло.
Редовната и добре подбрана закуска поддържа нивата на енергия стабилни, помага на концентрацията и продуктивността, стабилизира апетита на останалите хранения през деня, помага да си осигурим достатъчно вещества за регенерация и функциониране на всички системи. Ако хапвате сутрин и въпреки това се чувствате отпаднали, раздразнителни или гладни, просто трябва да помислите за друг тип закуска и да ревизирате общия си хранителен прием.
Как да закусваме така че да имаме енергия и да поддържаме оптимално тегло?
В моята работа срещам хора, които се чувстват добре със закуска съдържаща повече въглехидрати, но и други, които предпочитат повече белтъчини и мазнини в началото на деня. Това зависи не само от човешката био-индивидуалност, но и от сезона, физическото натоварване и нивата на стрес. Ако една закуска ви понася чудесно на почивка, връщайки се на работа и натоварвайки се повече във фитнеса, може да имате по-добри резултати с друга. Ключът е да опитвате и да наблюдавате как реагирате на промените.
Предлагам ви да опитате 3 различни типа закуски и да прецените кой тип закуска ви пасва най-добре. Ако 2 часа след закуската се чувствате сити, енергични и работоспособни, ако следобед и вечер не изпитвате глад за сладко, то този тип структура на сутрешното хранене е най-подходящо за вас.
Тип А: Тествайте една от следните закуски:
1. Порция пълнозърнести палачинки с мед и орехи, ½ банан и чаша чай
2. Порция сварени овесени ядки или киноа със стафиди и бадеми, ½ печена ябълка
Тип Б: Тествайте една от следните закуски
1. Пълнозърнеста филийка, масло, домат, козе сирене
2. ½ порция сварени овесени ядки или киноа с масло и парченце сирене, варено яйце
Тип В: Тествайте една от следните закуски
1. 2 бъркани яйца с масло, шунка или бекон, краставица
2. пушена сьомга, маслини и крема сирене, задушен спанак
Експериментирайте и с температурата на закуската: топла или студена, както и с течностите, които приемате със закуската – топъл чай, кафе, чаша айрян. В някои култури топлата супа е задължителна сутрин – така е и през зимата за много от нашите баби и дядовци. Друга опция е да опитате различни количества храна: има дами които се чувстват чудесно с 400 калории сутрин, но на други са нужни повече – 600-700. Всичко зависи от теглото ви, здравословното ви състояние и физическата ви активност.
За да обърнете внимание на цялостната структура на своето меню, припомнете си серията от статии ‘’Как да си съставя меню?’’
За да се вдъхновите да приготвите интересна и различна закуска, може да разгледате тези 50 закуски от цял свят!.
Със съдействието на www.artofrealfood.com