#Леки и меки храни
Заложете на леката храна. Добре е тя, съща така, да е с мека консистенция и се сдъвква лесно, без да се натоварва храносмилателната система с излишна работа. По този начин да не се раздразва стомашно-чревният тракт, който все още е в процес на възстановяване. Подходящи в случая храни са: свареният ориз, варените картофи, овесената каша, обезсоленото сирене, авокадото, бананите, печената ябълка.

#Забравете за пикантните и солени храни
Избягвайте консумацията на силно осолени, пикантни, мазни или тлъсти, пържени или с високо съдържание на захар храни. Този тип храни силно раздразват лигавицата на стомаха и лесно могат да причинят ново хранително разтройство, придружено с болка и дискомфорт.

#Избягвайте протеините
След като сте се преборили със стомашното разстройство, не посягайте веднага към храни, богати на протеини и мазнини (месо, яйца, боб, грах, риба). Добре е да знаете, че същите се усвояват от организма по-трудно и бавно и изискват повече време, за да бъдат абсорбирани напълно. А натоварването на храносмилателния тракт с повече работа може да предизвика нов дискомфорт и болки в стомаха.

#Избягвайте суровите или не добре сварени продукти
В никакъв случай не рискувайте с алангле пържоли или видимо недостатъчно добре сварени продукти. Те са потенциален източник на патогенни бактерии, които могат да предизвикат нов стомашен дискомфорт и хранително натравяне.

#Пийте много вода
Заменете безалкохолните и газирани напитки с чиста питейна вода. Фрешовете и билковите чайове също ще ви свършат добра работа, но водата е най-съвършеното средство за хидратация на организма. Не забравяйте, че по време на стомашно разстройство той е загубил големи количества течности и е бил обезводнен. Именно поради това той продължава да се нуждае от още количество вода, за да може напълно да възстанови силите си, своя тонус и енергия.