Дълго време се смяташе, че калориите са си калории и няма голямо значение кога ги приемаме. Оказа се обаче, че режимът на хранене е изключително важен. Спазвайки точно определени часове дори можем да отслабнем по-ефективно. Ето какво съветват специалистите диетолози.

СУТРИН

Хората често прекаляват с храната вечер и затова сутрин не са гладни. Други пък се ограничават по време на закуска, за да отслабнат. Трети просто не обичат да ядат в първите часове на деня.

Проблемът е, че когато не сте приемали храна в продължение на няколко часа, метаболизмът ви се забавя, а това е най-голямата пречка пред отслабването. Така че е по-добре да закусите и да поддържате добър метаболизъм. Изследване сред 867 души в Тексас показва, че хората, закусващи стабилно, след това през деня приемат 100 до 200 калории по-малко от противниците на закуската. Друго изследване в Мичиган сред 4218 души установява, че жените, пропускащи закуската, са с 30% по-застрашени от наднормено тегло.

Най-добрите варианти за закуска са: овесена каша, яйца, пълнозърнест хляб – всичко, което съдържа фибри и протеини. Съветваме тези, които не са гладни сутрин, да закусят до три часа след събуждането. Така те ще се възползват от същите предимства, които носи и ранната закуска.

ВЕЧЕР

Колкото по-рано вечеряте, толкова по-добре. През нощта метаболизмът е много слаб и приетата късно вечер храна се трупа като мазнина, вместо да се преобразува в енергия. Някои съветват да не се яде след 18 часа, но за съвременния човек в големия град, на когото след този час тепърва му предстоят различни ангажименти, това е трудно изпълнимо. По-реалистично е да приемете 20 часа като граница, след която не трябва да вечеряте. Това има и друго предимство – на другата сутрин вероятността да сте гладни ще е по-голяма и така ще започнете деня по-правилно – със стабилна закуска. А веднъж влезете ли в правилния ритъм, отслабването ще дойде неусетно.