Популярната поговорка "Една ябълка на ден, бягай докторе от мен" май ще се окаже самата истина - особено ако пушите цигари или пиете алкохол. 

Защото резултатите от ново проучване на изследователи от австралийския университет "Едит Коуън" установяват, че хората, които редовно консумират флавоноиди - широка гама от растителни съединения, наречени фитонутриенти - е по-малко вероятно да умрат от сърдечни заболявания или рак.

Флавоноидите се намират в почти всички плодове и зеленчуци, както и в други растителни храни и напитки - като боб и чай. Известно е, че тези фитонутриенти имат изключителни ползи за здравето, включително противовъзпалителни, антихистаминови и антимикробни свойства.

В настоящото проучване изследователите проследяват здравните данни на около 53 000 датчани за 23 години, откривайки явна обратна връзка между богатата на флавоноиди диета и преждевременната смърт. Интересното е, че тези потенциално защитни ефекти изглеждат най-силни сред пушещите и пиещите - въпреки че изследователите отбелязват, че тяхното проучване не установява причинно-следствена връзка.

Снимка: iStock

"Тези открития са важни, тъй като подчертават потенциала за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания чрез насърчаване на приема на храни, богати на флавоноиди - особено при хора с висок риск от тези хронични заболявания", заявява Никола Бондоно от университета. 

"Но също така е важно да се отбележи, че консумацията на флавоноиди не противодейства на цялостния повишен риск от смърт, причинен от тютюнопушенето и високата консумация на алкохол. Най-доброто нещо, което трябва да направите за здравето си е изобщо да се откажете от пушенето и да намалите алкохола", допълва ръководителката на изследването.

Но защо флавоноидите могат да бъдат особено полезни за пушачите и пиещите?

Снимка: iStock

"Консумацията на алкохол и тютюнопушенето увеличават възпаленията в организма и увреждат кръвоносните съдове, което може да увеличи риска от редица заболявания", коментира Бондоно. 

"Флавоноидите са с ясно изразени противовъзпалителни свойства и подобряват функцията на кръвоносните съдове, което може да обясни защо те са свързани с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания и рак", заключава специалистката.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в престижното списание "Nature Communications".