Повечето хора по света не ядат достатъчно количеството фибри, необходимо за предотвратяване на ключови животозастрашаващи заболявания, показват резултатите от нови изследвания.

Хранителният обзор, който анализира 185 научни изследвания и 58 клинични проучвания, проведени в продължение на близо 40 години, установява, че дневната консумация на 25-29 грама фибри е свързана с 15-30 процента намаление в нивата на животозастрашаващи ракови заболявания, инсулт и сърдечни заболявания. 

На всеки 1000 участници в проучването, изследователите са установили, че консумацията на повече фибри е свела с 13 смъртните случаи и с 6 случаите на коронарна болест на сърцето.

Въпреки това, повечето хора по света консумират по-малко от 20 грама фибри на ден. Здравните стандарти във Великобритания, които се прилагат от 2015 г., препоръчват на хората да ядат по 30 грама на ден, но само 9% от възрастните в страната си осигуряват необходимото дневно количество. В САЩ процентът е още по-лош, като възрастните средно ядат само 15 грама фибри на ден.

Изследователите не са открили никакви рискове, свързани с яденето на фибри, но консумирането на много фибри може да има негативен ефект при хора с ниско съдържание на желязо или минерали. Пълнозърнестите храни, които са с високо съдържание на фибри, могат допълнително да намалят нивата на желязото в организма.

Авторите на обзора подчертават също, че резултатите от техните изследвания са свързани главно с богати на фибри храни, а не със синтетични фибри, които могат да бъдат добавени към храната.

Настоящият хранителен обзор е бил поръчан от Световната здравна организация (СЗО) и проведен от учени от Университета на Отаго в Дънидин, Нова Зеландия. Пълните резултати са публикувани в списание "The Lancet".