Фитнес инструкторът Станимир Михов се завръща с отличен материал за здравословните ползи от консумацията на овесени ядки. Нека видим за какво става дума.

Овес – какво представлява?

Овесът представлява суровина от зърнена култура – растението овес, което се развива и вирее при сух и хладен климат. Популярен продукт за култивиране и отглеждане, защото по своята специфика и биология, растението не е претенциозно от към минералния състав на почвата. Веднъж събрана суровината преминава през процес на смилане. С цел да се запазят максимално ценните хранителни вещества в овеса, мелницата премахва само външната негодна за консумация обвивка, което гарантира, че ще се запазят всички полезни съставки независимо в каква форма достигат до нас като краен продукт – овесени ядки, овесени трици, овесена каша, брашно и други.

Хранителен състав на овеса

Овесът е богат на хранителни вещества. Главен източник на сложен (бавен) въглехидрат, но съдържа и добро количество протеин, фибри, витамини и минерали, както и антиоксиданти. Въпреки че се препоръчват в диети за покачване или отслабване, те всъщност са доста калорични и трябва приемът да е добре съобразен с останалата част от хранителен план или диета. Самата консумация на овесени ядки без да са уточнени други параметри в хранителен режим не биха довели до понижаване или покачване съответно на мазнини или мускулна маса. Това го пиша като кратък отговор на въпроси, на които попаднах от рода на: "Пробвах овесена каша за цял месец, но не можах да отслабна, май само ги рекламирате. Някой, който е отслабнал, да сподели как е станало".

100 гр. овесени ядки съдържат 390 калории, 17 гр. протеин, 7 гр. мазнини, 66 гр. въглехидрат и 10 гр. фибри, вода 8%, не съдържат холестерол и захари.

- богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9.

- богати са на минералите фосфор, магнезий, калий, желязо и мед.
За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците (външна обвивка).

Овес и ползи за здравето

Овесът почти винаги (в края на секцията е добавена информация) се е свързвал положително, когато става въпрос за постигане на фитнес цели и хранителни режими.

Отличен източник на сложен въглехидрат, който може да захрани тялото за дълго време и поради богатия си състав, овесените ядки са с нисък гликемичен индекс. Това означава, че продуктите от овес се усвояват бавно и не предизвикват големи реакции спрямо кръвната захар и инсулина. Стабилните нива на енергия, които осигуряват, също така са добра предпоставка за избягване на неконтролируем глад, а голямото количество фибри действа засищащо и спомага пречистването на храносмилателната система.

Овесът е полезен за сърцето. Изследвания са доказали, че хората с по-голям прием на пълнозърнести храни имат намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Също така продуктите от овес съдържат бета-глюкан, разтворими фибри (овесените ядки съдържат близък процент, както разтворими така и неразтворими фибри), които е доказано, че активно понижават нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Овесът може да спомогне за контролиране на теглото. Както беше споменато, съдържанието на въглехидрати с нисък гликемичен индекс означава, че калориите от тях ще захранят тялото за по-дълго време и по този начин често се избягват излишни или неконтролирани хранения. Могат да помогнат да се чувствате по-сити за по-дълго време.

Високото съдържание на фибри е важно за поддържането на здрава храносмилателна система. Когато фибрите минат през червата поглъщат много вода и по този начин завличат отпадъчни продукти. Ускорява се процесът на преминаване на отпадъчните материали през храносмилателната система, като така не се позволява на опасни вредни вещества да останат дълго време в червата.

Непоносимост към глутен. Тази непоносимост се нарича целиакия и представлява заболяване на тънкото черво. Ако мислите, че имате подобна непоносимост е най-добре да се консултирате с личен лекар. Хора с алергия към глутен обикновено продължават да могат да консумират някои пълнозърнести храни, както и понякога дори чист, незамърсен овес, но отново трябва да се разгледа случаят индивидуално с вещо лице. Зърна, които не съдържат глутен са: ориз, царевица, елда, просо и киноа.

Как да приготвим овесените ядки

Различните видове овес изискват различни методи за приготвяне на топли зърнени закуски или овесена каша. Най-популярният начин за приготвяне на овесените ядки е чрез накисване или кипване.

Заляни с вряла вода: като мюсли със сушени плодове и ядки или на каша със зеленчуци и сирена.

Печени: овесено брашно или овесени ядки може да се добавят при направата на хляб, хлебни изделия и сладкиши.

Допълнителни идеи:

- Може да гарнирате овесена каша с мед, кисело мляко и плодове. Внимавайте с фруктозата и лактозата в тях, защото са провалили не един хранителен режим.

- За по-стриктна диета може да се ползва нискомаслено кисело мляко и канела, която има свойствата да регулира кръвната захар, като добавка към овеса.

- Може да се добави прясно или кисело мляко с различни плодове, сурови ядки, семена и подправки.

- Овесените ядки не са само за закуска, може да се използват при направата на тесто за сандвичи с месо, риба или вегетариански вариант със салата и зеленчуци.

- Овесени палачинки са добра храна, която е удобна за навън. Любима рецепта: 4 белтъка, 1 жълтък, 70-80 гр. овес и 250 мл. обезмаслено мляко. Може да се добави ванилия и протеин на прах.

- За допълнителни калории при трудност в качването на килограми може да се добавят овесени ядки в супи, манджи, кисело мляко, извара или към протеинов шейк.

Видове продукти от овес

Овесените ядки са най-популярният продукт, който се получава от овесените зърна. Ядките могат да бъдат открити в разлини продукти като:

Натурални овесени ядки – Обелени овесени ядки, които са изпечени и нарязани от стоманени ножове на две. Начин на приготвяне: Варят се 2-5 минути и се киснат.

Овесени ядки за бързо приготвяне – Натуралните ядки, преминават през допълнително пресоване и оваляне в овесено брашно. Начин на приготвяне:  Изискват накисване във вряла вода или кипване.

Фини овесени ядки – Ситно нарязани и добре пресовани, печени овесени ядки – Начин на приготвяне: Те са готови, само е необходимо да се залеят с топла вода, мляко или напитка по избор.

Овесено брашно – Богато на протеин и влакна. С него се обогатяват пълнозърнести и многозърнести брашна, многозърнести хлебни и макаронени изделия. Овесената каша е комплексен продукт, който съдържа овесено брашно, овесени трици и сухо мляко. Най-често има висока калоричност. Овесените трици са богати на влакна. Най-често с тях се обогатяват различни пълнозърнести тестени и макаронени изделия, както и диетични каши.

Снимка: iStock

Очаквайте продължение на здравословните ползи от овесените ядки, представени от Станимир Михов!

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement