"Да живееш означава да се покриеш с белези" е казал Джон Стайнбек. И макар много хора да харесват белезите си и с гордост да разказват историята им, за мнозина те са истинско изпитание от естетична гледна точка. 

“Когато нараните кожата си, тялото ви естествено възстановява щетите. Ако нараняването повреди горния слой на кожата, вероятно ще видите нова кожа, когато раната заздравее. За да поправи по-дълбоки от първия слой щети, тялото изгражда тъкан, която е по-дебела от кожата ви и се превръща в белег” – обяснява специалистът дерматолог от Jewel Skin Clinic д-р Бан Камуна.

Различните видове белези изискват различно лечение
При повечето от тях е добре то да се проведе в зимните месеци на годината, когато слънчевото греене е по-слабо. Лазерни процедури за заличаване на белези от акне например е препоръчително да се правят до март месец. По-силното слънче след това би могло да причини поява на тъмни петна по кожата. 

Снимка: iStock

Почти всеки човек има поне един белег - от изгаряне, порязване, остъргване или след операция. 

Някои кожни заболявания също могат да причинят белег
Ако сте имали варицела или тежко акне, след като кожата се изчисти, може да са се появили белези, споделя още лекарката. 

Как се появява белегът?

Когато нараним по-дълбоките слоеве на кожата си, т.нар. дерма, клетките започват да произвеждат колаген за възстановяване на раната. Тъй като тялото ви произвежда този колаген бързо, той става по-дебел и по-малко гъвкав от останалата част от кожата. 

Видове белези

• Плосък белег – когато се появи за първи път, той обикновено е розов до червеникав на цвят и леко повдигнат. Може да сърби или боли.
• Хлътнал - повечето се образуват по лицето. Те стават по-забележими с напредването на възрастта.
• Повдигнат - най-често се образува на гърдите, горната част на гърба или областта на раменете, но може да се появи навсякъде по кожата.
• Келоид - подава се от повърхността на кожата. Той става много по-голям от раната, която го е причинила.  Може да се появи месеци или дори година, след като се нарани кожата. Нарастването му може да причини болка или сърбеж.
• Контрактурен - всеки който ограничава движението.  Причината е, че новата тъкан е по-стегната и по-дебела от кожата. Изгарянията, с изключение на незначителните, често причиняват контрактурен белег.
• Стрии - образуват се от разкъсването на съединителна тъкан. Обикновено се получават, когато кожата се растяга или се свива бързо, например по време на бременност, тренировки с тежести, когато има бърз мускулен растеж, бързо наддаване на тегло и отслабване, или юношество. 

Снимка: iStock

Нужно ли е дерматолог да диагностицира какъв тип белег имате?

Различните видове белези изискват различно лечение. Възрастта ви и колко дълго сте имали белега може също имат значение кое лечение ще е най-удачно за вас.

Ако забележите белег по кожата си и не си спомняте да сте наранявали тази зона, незабавно си уговорете среща за посещение на дерматолог, защото понякога ракът на кожата може да изглежда като белег.  За да осигурите необходимата защита, винаги използвайте слънцезащитен крем със SPF 30 или повече, съветва д-р Бан Камуна от Jewel Skin Clinic.

Как се предотвратяват и лекуват белези?

1. Терапия под налягане
Използват се силиконови листове или гел, след като раната се затвори. Нанася се гел всеки ден в продължение на месеци.
2. Полиуретанова превръзка
Това е влажна, гъвкава подложка, която предотвратява и намалява белезите след операция.
3. Лазери.
Това е лечение за всички видове белези, тъй като предотвратява и намалява надигнати белези и келоиди.  
4. Кортикостероидни инжекции
Дерматолозите инжектират кортикостероид директно в белега, за да намали размера и облекчи сърбежа и болката.
5. Криотерапия
Това лечение замразява белега и бавно разрушава тъканта му, смалявайки го. Намалява болката, сърбежа, твърдостта и обезцветяването
6. Операция на белези
Включва изрязването на белега, намаляването на размера на келоида. Засилва увеличаването на подвижността, ако белегът я ограничава. Обикновено тя се прави в краен случай.