През 2015 г. младата актриса Селена Гомес открива, че е болна от лупус. Опасната болест, която може да засегне всеки орган в тялото, атакува бъбреците ѝ. През 2017 г. Селена съобщи, че ѝ е направена операция за трансплантация на бъбрек. През следващите години актрисата не показваше белега от операцията. Отне ѝ цели три години, за да превъзмогне срама си.

Селена Гомес качи снимка, на която от вътрешната страна на бедрото ѝ ясно се вижда белег от хирургическа интервенция:

Когато ми направиха операцията за трансплантация на бъбрек ми беше много трудно да показвам белега си“, сподели тя в текста под снимката. „Не исках да се вижда на снимките, затова се обличах така, че да не се вижда. Сега обаче съм уверена повече от всякога в това коя съм и през какво минах. И се гордея с това.

Снимка: Getty Images

Реакцията на феновете не се забави и повечето от тях поздравиха Селена за смелостта да покаже белега си. В коментарите тя получи уверения, че изглежда прекрасно и белегът ѝ дори допълва татуировката на другото ѝ бедро.

През 2017 г. Селена сподели снимки от операционната зала, на които е заедно с притеклата си Франча Райса, която ѝ е станала донор:

"Изключително благословена съм да имам такава прекрасна приятелка, която ми направи най-големия подарък и саможертва, дарявайки бъбрека си. Обичам те толкова много, сестричке!"

Операцията е минала гладко, но след това са се появили усложнения, за което съобщи Франча Райса. Тя разкри, че бъбрекът ѝ се е оказал прекалено силен за тялото на Селена и се е спукала артерия. За да спасят пациентката, докторите е трябвало да извадят вена от крака ѝ и да изградят артерията наново.

В САЩ списъкът на чакащите за бъбречна трансплантация са повече от 100 000 души, а в България са малко над 1000 души по данни на Министерството на здравеопазването, цитирани от „Свободна Европа“ през април.