Синоптичката на bTV Стаси Цалова е изключително светъл човек, многократно съм се убеждавала в това. Такъв баланс и спокойствие лъха от нея, че някак е напълно логично да започне да пише. При това не за когото и да е, а за децата. Затова не е изненада появата на интерактивния й комикс игра "Зеленко и мисия "Добрият пример".

С тези думи започва срещата на читателите на в. „Всичко за семейството“ с чаровната водеща на bTV. Предлагаме ви откъс от интервюто с нея:

По какъв начин трябва да учим децата на добри дела, със сигурност не става с назидания и скучни послания?
Резултатите от възпитанието на децата стават ясни, едва когато те пораснат. Моите деца са още малки. Всеки ден търся път към тях. Един от успехите, които имам, са историите, с които се опитвам да им предам знанието си за живота и любовта си към него, към хората, природата, света и България. Разбира се, добрите дела също са безценен учител.

Вие със съпруга ти как разговаряте с децата, различен ли е подходът ви към двете?
Всяко дете е един различен свят, в който родителят попада. Изненадите са навсякъде, почвата е несигурна, вълшебство витае във въздуха. Попаднах едновременно в два приказни свята – на сина ми Светли и на дъщеричката ми Тото, и си давам сметка, че в тези светове правилата, подходите и пейзажите винаги ще се променят, и там аз вече никога няма да бъда сама и никога няма да ми бъде скучно.

Какво е мястото на семейството във възпитанието на децата, имаш ли своите страхове за намесата на улицата?
Вътрешното ми аз живее в приказни светове и небета, но винаги съм готова и за суровата действителност навън, особено сега, когато имам деца. Като част от bTV Новините, макар и като метеоролог, работата ми е свързана и с това да следя новините. Иска ми се доста от тях просто да не са се случвали, но те са там и са част от живота ни. Още се уча да балансирам между това, което знам че става навън, и безгрижното детство, което заслужава всяко дете. На този етап съм. Знам, че ме чака голямо предизвикателство, когато децата станат тийнейджъри, затова сега им се радвам, гушкам ги и се опитвам да бъда възможно най-много с тях.

Вие на какво държите да научите вашите?
Искам да са добри хора, космополитни и предприемчиви, работливи и старателни и да довършват започнатото до край. Давам си сметка, че всеки човек има своите силни страни, а моята задача като родител е да насочвам децата натам, накъдето силните им страни ще им дадат най-голям шанс в живота.

Как постигате баланс между правила и свобода?
Това с баланса ми е най-трудно на всички нива. Опитвам се да балансирам, като правилата са по-общи. Примерно, едно от основните правила при мен, е, че когато сме заедно с тати, децата имат повече свобода, а когато съм сама с тях, трябва да ме слушат повече, защото тогава имам нужда от помощ. Те знаят това правило и много ми помагат.

Как обяснявате на децата за пандемията, за нуждата да се пазят?
Моите деца за съжаление често боледуват и мерките, които се въведоха покрай пандемията не ни бяха съвсем непознати. Основната ми трудност не беше да обясня, че трябва да се пазим, а да балансирам доколко трябва да спазват мерките. Доколко е нужно да се изолираме и да се пазим – едни приятели ни се смеят, че носим маски, други се сърдят, когато не носим.

Промени ли хората тази пандемия и в каква посока?
Мисля, че хората трудно се променят. Пандемията показа хората в различна от обичайната ситуация, появиха се нови модели за работа и живот. Хората погледнаха с нови очи на живота, разбраха колко важни са здравето, дома и семейството. Занимавам се с прогнозата за времето от самото начало на bTV, по време на карантината, за първи път от 20 години имаше момент, в който прогнозата за времето не беше от такова значение. Свикнала съм времето да е важно за всички и тогава за мен това беше огромна изненада.

Как се справяхте с децата при затварянето у дома, че може пак да ни чака същото тази зима?
За мен това бяха прекрасни моменти, защото децата ми вече започнаха много бързо да порастват. За малко времето спря и аз се наслаждавах на това и наваксвах с възпитанието и опознаването им.

Какво става с бижутата, остава ли време за тях?
Продължаваме да правим бижута с мама, но трябва да призная, че покрай децата времето, което мога да отделя за това, е малко. Мама е изключителен творец, гордея се с красивите произведения, които сътворява. У дъщеричката ми Тото, виждам, че има нещо от нея и се надявам и тя да има това усещане за красота, цветове и тази творческа дързост като баба си.

Каква е Стаси у дома, знам че си много добър кулинар?
Държа децата ми да ядат готвено и затова приготвям всеки ден любимите им манджи. Това веднага ме дисквалифицира от възможността да бъда добър кулинар, нали? Съпругът ми Данчо и мама са големите кулинари в семейството. Данчо прави торта Павлова, еклери, различни чуждоземни гурмета – мисля, че тайно тренира един ден да се яви на “Мастършеф”, мама също много експериментира в кухнята и гозбите й са наистина разнообразни и вкусни.

Екранът предполага суета, суетна ли си?
Струва ми се, че на този въпрос не мога да отговоря, че не съм суетна, нали (смее се). Външният вид е много важен. Та нали “по дрехите посрещат…”. Представителният вид не само представя даден човек, но и с това той показва уважението си към околните. Когато се подготвям за събитие, винаги съм го правила с внимание към детайлите, защото мисля, че е много важно външният вид да бъде адекватен на сериозността на събитието. Ако това означава суета, да суетна съм (усмихва се).

Излъчваш баланс, спокойствие, какво може да те извади от равновесие?
Трудно излизам от равновесие, но лесно се разгорещявам, когато стана свидетел на непрофесионализъм или несправедливост. Мисля, че дребните неща от ежедневието, които непрекъснато ни се случват, са по-скоро повод да се пошегуваме по-нататък, отколкото за истински негативна емоция. На това ме е научил съпругът ми, най-позитивният човек, когото познавам.

Къде искаш да си след 10 години?
Искам да продължа да пиша. Комиксът, който създадохме в bTV, да бъде само началото за мен. Надявам се заедно с телевизията да продължим да правим подобни проекти в полза на децата и обществото. Искам да бъда с любимите си хора и колеги.

Станислава Цалова е родена на 28 февруари 1980 г. в София. Има две бакалавърски степени в СУ "Св. Климент Охридски" - по география и японистика. Магистърската й степен е по метеорология. Има и диплома за фоторепортер от Факултета по журналистика и масови комуникации. В bTV е от основаването й през 2000 г. Постъпва там като студентка след кастинг за водещи на прогнозата за времето. Активен член и жури е в Европейското метеорологично общество в областта на медиите и комуникациите. За професионализма и социалната си ангажираност е печелила множество награди, носител е на отличието "Достоен българин" и др. Освен на метеорологията, синоптичката посвещава голяма част от времето си и на екологията. Стаси Цалова е и автор на вълшебните истории, с които Зеленко Зеленков и неговите приятели вдъхновяват добрия пример в децата. 

Станислава е омъжена, има син Светослав и дъщеря Антонина.

  • Новото нормално - как ще изглежда сватба без хора, "Наздраве" и "Горчиво"? (ВИДЕО)
  • 3 идеи как детето да се кротне, като му дадете шепа сухи листа
  • На гости в дома на актрисата Силвия Петкова
  • Майки без съпрузи: кои звезди осиновиха деца, вместо да се омъжат
  • Дора Прангаджийска: Осиновеният търси произхода си, за да нареди пъзела в себе си
  • Поли Гергушева със специална фотосесия в осмия месец
  • Любимата кукла на дъщерята на Серина Уилямс, по която всички са полудели
  • Джъд Лоу е татко мечта! Разходи новородения си син с количка и слинг
  • Шоколад с призраци и още 4 страховити рецепти за предстоящия Хелоуин
  • 8 месеца изолация са достатъчни – на Джесика Алба ѝ е писнало от собственото ѝ семейство