Хелоуин е онзи весел празник, който обикновено разделя хората на две групи - "Да, забавно е, празнувам" и "Американска традиция - не ми говорете". Независимо от отношението на възрастните обаче, децата си остават тези, които винаги са доволни - маскират се и ядат бонбони. И ако искате тази година да сте подготвени, когато позвънят на вратата ви и питат "Номер или лакомство?!", ето няколко рецепти, с които може да направите впечатляващи сладости и други неща за празника.

1. "Кървящи" напукани сладки

Напуканите сладки са едни от най-ефектните и лесни сладки, които може да приготвите за празника. Ефектът от напукването прави много подходящо съчетанието от два цвята на тестото. За Хелоуин избираме черно и червено, а сладките са както вкусни, така и със забележителен външен вид.

Снимка: Pinterest



Необходимите продукти за черното тесто заливка са:

1½ ч.ч. оризово брашно
1 пакет суха мая
2 с. л. захар
2 с. л. лъжици растително масло
1/2 ч. л. сол
1 ч.ч.ч топла вода
16 капки черна сладкарска боя

Необходими продукти за другото тесто:

1/4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. прясно мляко
7 г суха мая
1/4 ч.ч. краве масло
1 бр. яйца
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. захар
2,5 ч.ч. брашно
8 капки сладкарска боя

Начин на приготвяне

  • За да направите червените сладки, първо разбъркайте водата и млякото в една купа. Поръсете маята отгоре, размийте я с пръсти и оставете да шупне за 5 минути.
  • Добавете маслото, яйцето, солта, захарта и червената сладкарска боя в купата. Разбийте на средна скорост с миксер с приставка за месене за 30 секунди или докато маслото се раздроби на парчета.
  • Постепенно добавете и брашното, докато всичко стане еднородна смес. Омесете с ръце за още 5 минути, докато стане лепкаво, пухкаво тесто.
  • Намажете дълбока купа с олио и поставете тестото вътре. Покрийте купата с чиста кухненска кърпа и я оставете да втаса 1 час или докато тестото удвои обема си.
  • Разделете тестото на 16 топки с еднакви размери. Подредете ги в тава върху хартия за печене или на силиконова подложка на еднакво на разстояние една върху друга. Покрийте с кърпа и оставете да починат още 45 минути.
  • През това време направете черното покритие. Разбъркайте оризовото брашно, маята, захарта, растителното масло и солта в средна купа. Разбъркайте черната боя в топла вода и добавете в сместа с брашно. Разбивайте с тел или с миксер на средна скорост. Покрийте и оставете да почине за 30 минути.
  • Загрейте фурната до 250° С градуса. Залейте с 2 супени лъжици от черната смес всяко червено топче   
  • Печете за 10-15 минути. Оставете да се охладят за 5 минути. Ако желаете, отрежете черните ръбове, които са се образували от стичането на сместа, за да по-добра форма.

2. Зеленчуци с учудени лица

С фенери от батат, вещерски шапки от цвекло, призраци от картофи, този Хелоуин ще е не само забавен, но и здравословен. Кой е казал, че на този ден трябва само да се ядат огромни количества бонбони? Тези забавни зеленчукови формички са красиви и вкусни. За да ги направите, е нужно първо леко да ги сварите, за да омекнат достатъчно и да бъдат изрязвани.

Снимка: iStock



Необходими продукти:

 1 ч.л. пчелен мед
 1 ч.л. балсамов оцет
 5 скилидка чесън
 1 ч.л. розмарин
 1 ч.л. черен пипер
 1 ч.л. сол
 3 с.л. зехтин
 4 глави яервено цвекло
 2 бр. картофи
 2 бр. сладък картоф
 4 бр. моркови

Начин на приготвяне

  • Кипнете 1 ч. ч. вода. Срежете сладките и обикновените картофи по средата, по дължина. Сложете ги във врящата вода за 5 минути, след това ги извадете.
  • Сложете цвеклото и морковите също за 5 минути да поврат.
  • След като леко се охладят, нарежете картофите на парчета с дебелина 1 см. С малък, остър нож оформете всяка шайба батат като тиквен фенер - направете малки триъгълничета за очи, а под тях -  усмивка.
  • Шайбите с обикновените картофи леко отрежете отдолу. изрежете очи на призраците с ножа или използвайте кръглия отвор на сламка.
  • Нарежете охладеното цвекло на шайби с дебелина 1 см. С остър нож изрежете вещерски шапки. за да ви е по-лесно, може да използвате предварително изрязан от хартия шаблон, който да поставяте на зеленчука и да следвате очертанията.
  • Поставете зеленчуците в купа. Поръсете със зехтин, сол, черен пипер, стрийте розмарин и разбъркайте.
  • Подредете в тава, застлана с хартия за печене. Обелете няколко скилидки чесън. Сложете острието на ножа хоризонтално върху тях и с лек удар по него ги смачкайте. Смачканите скилидки разпръснете в тавата. Морковите се добавят цели - за цвят и аромат.
  • Печете на 200 градуса по Целзий в продължение на 45 минути, като на 25-ата минута обърнете зеленчуците. Извадете и оставете да се охладят. Поръсете зеленчуците с балсамово оцет, а морковите с мед и върнете за 3 минути в изключена фурна.


3. Лесен шоколад с призраци

Това е една лесна и много интересна рецепта за Хелоуин. Децата ще бъдат във възторг от получения шоколад на призрачета. Нужни са ви само два вида шоколад или шоколадов чипс (капки) - бял и черен; и пергаментна хартия или силиконова подложка за печене. Важно е да ползвате качествен шоколад, за да сте сигурни, че след разтопяването той отново ще се втърди и ще се получи блокче. Препоръчваме да ползвате или готови качествени шоколади или шоколад за готвене под формата на чипс или капки. Може да си поиграете с цветовете и да оцветите белия шоколад с лилава или оранжева сладкарска боя. Използвайте го за основа, а върху него по описания начин направете бели призрачета.
 
Необходими пордукти

1 ч.ч. черен шоколад
1/2 ч.ч. бял шоколад

Начин на приготвяне

  • Поставете начупен черен шоколад или шоколадов чипс в купа и я сложете в микровълнова за 40 секунди на средна мощност. Разбъркайте. Повторете това за още 20-30 секундни толкова пъти, колкото е нужно, за да може шоколадът изцяло да се разтопи. Друг вариант е да топите шоколада на водна баня на котлона.
  • Разпределете тъмния шоколад върху хартията на слой с дебелина около 1/2 см.
  • Сложете и белия шоколад да се разтопи. Той е по-малко като количество и има нужда от по-малко време. Бъдете внимателни и разбърквайте, след като извадите от микровълновата.
  • След като се разтопи добре, добавете капка с размер на чаена лъжичка от бялата смес върху тъмната.
  • Разнесете равномерно и леко плъзнете надолу, така че да се получи веещата се долна част на призрака.
  • Ако искате да добавите цветни пръчици, брокат или други ефекти, направете го сега.
  • Оставяйте шоколадената кора за няколко минути, докато стане твърда. Разтопете още малко тъмен шоколад и с клечка за зъби оформете очите и учудената уста на призрака. Очите трябва да са кръгли и еднакви, а устата - малко по-голяма.
  • Оставете да се охлади напълно, за да стегне.

    Четете още >>>