Малтретирано от родителите си 5-годишно дете с огромна рана на главата. Майка, изхвърлила детето си от колата. Шамари, провокирани от детска свада. Липса на сигнали за насилие и риск. Това са само част проявите на агресия срещу деца, които, за съжаление, не са сюжет от филм, а реалността в България. 

Агресията Карл Шейвър определя като „преднамерено действие, насочено към увреждане на друго лице“. Тези действия или отговори могат да бъдат несъзнателни или съзнателни.  

Снимка: iStock

Огромен отзвук, възмущение и тревога предизвикват всички случаи, в които проявата на агресия към деца ескалира. Според последните новини от потока черна хроника, случили се през 2023 и началото на 2024 г. българските деца страдат най-вече от агресия под формата на обиди, шамари, саморазправа и крайни прояви на насилие. На какво ставаме свидетели и как реагира обществото?

МАЛТРЕТИРАНЕ НА 5-ГОДИШНО

В последния случай с малтретирано дете от Пловдив то е оперирано успешно. Направена е пластика, тъй като от главата му липсва кожа. Детето има заболяване от аутистичен спектър. В болницата детето е с придружител от Социално подпомагане.

Съдът освобождава майката с мярка „подписка“, но остави за постоянно в ареста мъжа, с когото тя е живеела. 

„То е посещавало други социални услуги като детска градина, психолог и логопед и никой не е забелязал следи от насилие. Вчера разговаряхме с биологичния баща на момчето и той каза, че в началото на декември е бил със сина си и не е забелязал да има синини по тялото. Самият той е в шок от случилото се“, казва Донка Аргирова, Дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив.

КОЙ ПОДАВА СИГНАЛ?

Следи от насилието са открити от близка роднина на детето. На 8 януари тя забелязала рана по главата му.

Вижте повече във видеото.

МАЙКА ИЗХВЪРЛИЛА ДЕТЕТО СИ ОТ КОЛАТА

Жена е обвинена, че е изхвърлила от купето на колата 8-годишното си дете, на което е родител настойник. Момчето било с лека телесна повреда. Обвиняемата твърдяла, че никога не е упражнявала насилие и че сигналът е подаден умишлено с цел бившият ѝ съпруг да вземе децата.

КОЙ ПОДАВА СИГНАЛ?

„Племенникът му подаде сигнал и бившият ми съпруг пое нещата нататък, за да ме отстранят от града и да вземе децата. Това беше целта“, казва жената.

ШАМАРИ

Побой и заплахи над 12-годишно дете изправиха на нокти жителите на Сливен. 12-годишно момче било нападнато от дядото на свой приятел след скандал между децата. Случаят бил заснет от камери, а близките  подали жалба в полицията. „Не съм го очаквал. Изведнъж ми заби шамар, аз се отдръпвам, дърпа ме и ме удря. Каза ми: „Където да те видя ще те хвана, ще те бия“, разказва момчето.

КОЙ ПОДАВА СИГНАЛ?

Бабата на детето се появява на мястото. А инцидентът е бил заснет от камерите пред дома.

НАМУШКАНО С НОЖ В ГЪРБА

След свада заради батут, дете беше намушкано в гърба в Ямбол. Инцидентът станал на детска площадка в града. Те твърдят, че група непълнолетни, въоръжени с колове, пристигнали на площадка, на която играели други деца. Поради неясни засега причини е започнала свада между децата на батута и новодошлата група.

КОЙ ПОДАВА СИГНАЛ?

Свидетели на случката са хора от близките работещи заведения, офиси и др. 

Знаят ли хората как да реагират, ако станат свидетели на насилие в дома или в близост до тях?

"За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо" Е. Бърк.

Заради възрастта си децата обикновено не могат да се защитят сами от насилие. Но какво се случва, когато близки, роднини или случайни минувачи стават свидетели на проява на агресия и насилие. Как да подходят в такава ситуация.

 

Какво правите, ако станете свидетел на насилие над дете?

КАК ДА РЕАГИРАТЕ, АКО СТАНЕТЕ СВИДЕТЕЛИ НА НАСИЛИЕ

  • Обадете се в полицията (112)
  • Потърсете подкрепа от хората около вас, предупредете ги
  • Може да съобщите за инцидента и да бъдете в ролята си на свидетел
  • Покажете на човека, станал жертва, че го подкрепяте 
  • Съгласно Закона за закрила на детето, лице, на което стане ясно, че дете има нужда от закрила, е длъжно незабавно да уведоми дирекция "Социално подпомагане" и Държавната агенция за закрила на детето.