"Като всички останали родители, и ние с Илиян получаваме по 32461471 непоискани съвета", казва Петя Дикова. Водещата на COOLt, която е в майчинство с втория си син, и половинката й и Илиян Любомиров са семейство, което ние в Ladyzone.bg много харесваме. През март те ни гостуваха на живо в Инстаграм и времето да си поговорим определено не ни стигна. Темата ни през май е посветена на разбиването на клишета и твърдения, свързани с родителсвтото и отглеждането на деца. Ето какво си казахме с Петя.

Петя, как сте у дома, на колко години станаха синовете ти?
Вкъщи е хубаво, весело, порядъчно шумно, има много играчки навсякъде и винаги е добре да си гледаш в краката. "Пълна къща" с бебе на 4 месеца и голямо момче, което току-що стана на 2 години.

Откри ли вече своята суперсила като майка?
Не знам дали имам такава. Ако да - то е съзнанието ми да работи на 110%-за-да-не-пропусна-да-изпълня-някоя-от-нуждите-на-децата-които-винаги-трябва-да-бъдат-свършени-веднага! (смее се)

Сами ли се справяте с отглеждането им или ви помагат?
С Илиян си ги гледаме сами, затова и взех непопулярното решение да ползвам дълго майчинство. Обикновено водещите се връщат бързо на екран. Аз не исках да пропусна нито един от най-щастливите мигове на първа усмивка, първа крачка, първо "мамо". Благодаря и на нашите работещи родители, които имат поддържащи, но безценни роли в помощта.

Снимка: Калина СерафимоваИмаш ли изграден режим, момчетата са с малка разлика, как се справяш с хранене, приспиване?
Да, режимът помага, защото дава една условна подредба и илюзорна предсказуменост на дните. Опитваме се да балансираме между прочетените книги плюс съветите на педиатрите, и поговорката "Гледайте децата да се "нагодят" към вас, не вие към тях".

Остава ли ти време за теб – как презареждаш батериите, образно казано?
Когато разбера как, веднага ще ти пиша, за да споделя с читателките на LadyZone.bg (усмихва се).

Кой момент намираш за най-труден до тук - бременност, раждане, отглеждане и възпитание?
Безспорно бременността и раждането са много деликатни и изпълнени със страхове етапи, но доверието към моите лекари - д-р Анатолий Дуковски от "Софиямед" и д-р Сашо Георгиев от "Майчин дом" направиха така, че да си поделим отговорността в тези ключови моменти. Но след това, когато дойде време за възпитанието, тогава се изправих пред истински трудния път - осъзнаването, че от теб зависи новите сладки създания да станат добри и свестни хора - че не можеш да се отпуснеш, че трябва да даваш пример, че трябва още по-силно да отстояваш принципите си, че трябва и да си гъвкав, че не трябва да се огъваш, че трябва да предпазиш, но не и да задушаваш, че трябва да се грижиш и за тях, но и за теб си, за да можеш отново и по-добре да се грижиш за тях, че ако допреди твоя грешка можеше да доведе до неправилен надпис в ефир или безинтересен въпрос към събеседник, сега секунда невнимание може да доведе до сълзички, синина или драскотина.... или ... да не продължавам.

Споделяла си и друг път, че си изчела много, за да се подготвиш за родител, но може би животът и опитът са най-добрите учители, какво мислиш?
Като гледам моите деца и си мисля, че хората се раждат с характерите си. Не може двама души като нас с Илиян, които имат същите методи и подходи към децата си, и то раждайки едно след друго, няма как ние да сме ги направили толкова различни. А те са. На това ме научи практиката - че както няма две еднакви деца на едни и същи родители, та дори близнаците не са съвсем еднакви, така и няма една и съща работеща формула за всички - и родители, и деца. Най-ценният урок, на който моите деца ме научиха, е, че ако съм достатъчно спокойна и интуитивна и се вслушам в сигналите им, няма как да не се справим.Има ли абсурди, с които си се сблъсквала – като съвети или като установено мнение по отношение на хранене и отглеждане на децата, например?
Оооо, разбира се. Като всички останали родители, и ние с Илиян получаваме по 32461471 непоискани съвета. Любимите ми са в ресора: "да даваме/да не даваме вода", "да започнем с гърнето по-рано/по-късно" и моят фаворит - "ма как може да спи при вас/е, не вие сте ужасни да го оставите да спи самО в стая".

Колко е важна ролята на бащата в първите дни след раждането според теб?
ОГРОМНА. Огромна. И пак огромна. Нали бебенцето е чувало гласа на баща си още докато е било в корема на майка си. Разбира се, че ще очаква и срещата с него, целувката по челото... нали дори боцкането от брада или мустаци пак е допир с външния свят, нов урок, един от първите, но най-важна е любовта, грижата, която ще усети бебето чрез прословутото "skin-to-skin-experience" - времето "кожа в кожа", на което много държах и Илиянчето постоянно ходеше полугол, за да си носи новородените синове. Това е и свръхвълнуващо, а когато е зима и малко зъзне, и много забавно.

А след това?
Даже повече. Аз не мога да им покажа какво да правят като момчета, нали? Как да се държат, как да се защитават, как да цепят дърва... Макар че тук е мястото да изкажа огромното си уважение и преклонени към майките, които отглеждат децата си разделени или сами, и както наскоро написах в един мой пост във Фейсбук - за мен те са герои!

Снимка: Калина СерафимоваКакви са Александър и Илиян като характери – по какво си приличат и по какво се различават най-много?
Александър е като Октавиан Август или Юлий Цезар - той е център, той е Лъв, а деликатният Илиян-младши е изкусен дипломат, овладял изкуството на търпението до съвършенство, той е Слънце, мъдрец.

Урокът, на който те учи майчинството е...
Не се страхувай да питаш, да не знаеш, да се колебаеш, не се страхувай да те е страх. Затова и приехме поканата да станем лица на глобалната кампания "Модерно родителство" с фокус върху темите и проблемите, които най-силно засягат съвременните родители. Защото с Илиян вярваме, че любовта е константа, грижите и потребностите на децата - също, но има предизвикателства, с които нашите родители и баби и дядовци не са се сблъсквали като обществения натиск и критиките в социалните мрежи, например.