"Напоследък не мога да формулирам една смислена фраза, мозъкът ми е като в мъгла" - това са думите на една майка, прекарала повече от година затворена в дома си. Успоредно с пандемията, Кейти Гаар от "Ню Йорк Таймс" се учи и да бъде майка на новородената си дъщеричка. 

Подобно на много други възрастни, сложили си ваксина, отскоро тя започва отново да води социален живот. И тогава се сблъсква с нещо ново и различно - мозъкът й просто отказва да функционира както преди. Старото нормално сякаш не се отнася само за здравето, но и за начина, по който протичат мислите в главата й. 

"Когато се събираме с приятели и роднини, често спирам по средата на изречението, защото ми бягат думите. Онзи ден се опитвах да опиша маска, която видях върху човек на улицата, и не можах да си спомня думата „плат". 

От други майки тя често чува същите оплаквания. Не могат да се сетят дори за думи на предмети, които използват всеки ден - пералня (вместо това казват "съдомиялна за дрехи“), изваждане (вместо това казват „обратното на събиране"), жадна (вместо това казват „гладна за вода“). Разбира се, тези изрази звучат смешно, но всъщност са доста притеснителни сигнали. 

Какво всъщност се случва с умовете на майките? Защо си търсим телефона, докато говорим по него и още куп други нелепости?

Снимка: iStock

Кейти се обръща към експерти, които да й дадат точните отговори.

Абигейл Тъкър, автор на „Гените на мама: В новата наука на нашия древен майчински инстинкт“, е  майка на четири деца. Според нея промяната в хормоните по време на бременността, раждането и кърменето предизвикват множество генетични промени, които в крайна сметка променят мозъчната структура. Тя отбелязва, че макар да се отделя много внимание на физическите промени през бременността, има друг вид промени, които се случват вътре в жената и са (едва ли не) невидими. 

Проучванията показват, че бременността води до загуба на сиво вещество в различни области на мозъка.

Двама от тези учени са Лиса Галеа и Синди Барха, които работят в Университета на Британска Колумбия.

Според д-р Барха много жени са мотивирани да си върнат килограмите от преди майчинството, но за съжаление не могат да си върнат функциите на мозъка. 

Проучване, публикувано през 2016 г., установява, че майките, при които е имало най-големи спадове в обема на сивото вещество, развиват много топли и близки отношения с бебетата си.

Те обръщат повече внимание на интуицията, на майчинския си инстинкт и с тях разчитат езика, по който общува бебето. Така се засилва концентрацията им и способността да реагират бързо при нужда. 

"Не се бях замисляла за това - казва Кейти. Бебето ми не го интересува дали имам солиден речник. То разчита на мен за утеха, защита и грижа" 

Д-р Галея и д-р Барха призовават младите майки да не се притесняват, ако подобно нещо се случва и с тях.

В проучване, публикувано през 2019 г., д-р Галея, заедно с изследователите Паула Гутерман и Бенедета Лунер, откриват, че женските гризачи стават по-добри и се усъвършенстват в излизането от на лабиринти, след като спрат да кърмят малките си. Това им дава основание да мислят, че с течение на времето и промяна в ежедневието мозъкът подобрява своите функции.

Междувременно обаче тези пропуски в мозъка могат да те подлудят - твърди Кейти. 

Саманта Сервидио, 26-годишна самотна майка в Декатур, щата Джорджия, си спомня интересна случка с бебето и автомобила си. Когато е качва своето 5-месечно дете в столчето му за кола, установява, че не може да потегли.  

„Въртях ключа и въртях, и въртях... и не можех да разбера какво се случва. Акумулаторът ли... нямах бензин ли...?"

Най-накрая, след като звъни за помощ на приятеля си, открива, че през цялото време е опитвала да напъха зарядното за айфона си, вместо ключовете. Тя отчита това като класически случай майчиния мозък на отказва да функционира, заради недоспиване. 

Карикатура: Неда Малчева

Според д-р Галеа липсата на сън играе огромна роля за умственото познание и част от т. нар. "мозъчна мъгла", се дължи на това.

Независимо дали току-що сме станали родители, или сме били в тази ситуация, всеки от нас понякога забравя и извършва нелогични действия. Излизайки от затворения живот, който водехме по време на пандемията от Covid-19, това се забелязва още по-отчетливо. 

От всички съвети и информация, която събира, Кейти установява, че майките трябва да бъдат особено внимателни със себе си.

"Вместо да се оплакваме, че нямаме мозък, трябва да се опитаме да не го товарим излишно и да сме мили със себе си. Тялото на майката преминава през умопомрачителна промяна и мозъкът буквално се преражда. Това е моментът, в който всяка майка може да създаде нова версия на самата себе си. Въпрос на избор и старание дали ще е по-добрата версия."