Животът често е несправедлив. Или поне така ни се струва, когато това, което ни поднася, приемаме като шамар в лицето, а не като трупане на познание. А е така, защото трудностите са уроци с ценно продължение. Майката на Пени научава това още с раждането й.

Пени се появява на бял свят с рядко заболяване, наречено фибуларна хемимелия. Случва се в 1 от 40 000 случая. Когато е на 13 месеца, родителите й решават да ампутират лявото й краче, за да й осигурят по-нормален и активен живот в бъдеще.  

Това е най-трудното, но и най-правилно решение, което родителите й вземат. Операцията й е отлагана от лекарите 4 пъти. Чакането се оказва едно от най-тежките неща за майка й и баща й. Специалистите обаче преценяват, че промяната би била твърде тежка за костите й и четирикратно се налага да изчакват. 

От 4 до 11 октомври в Швеция се провежда Седмица за осведомеността на ампутациите. Това е тема особено важна за майка й Анджелика. "Важно е да се разпространяват информация и знанията за различните състояния, заболявания и диагнози. Особено в социалните медии! Това е лесен начин да се усъвършенстваме като хора, да създадем повече разбиране както у децата, така и у възрастните и да се научим на повече съпричастност." 

Всъщност Пени е зачената след много усилия от страна на родители и лекари с процедура инвитро. Майката има няколко аборта и, разбира се, преживява това тежко. "Пени е резултат от много любов и малко наука", казва по този повод тя. Тазът и гърбът й са доста увредени след бременността и единственият начин да има други деца е чрез сурогатна майка. В Швеция обаче това не е позволено. Към хората, които я питат няма ли да роди сестричка или братче на Пени, тя се обръща със следния коментар:

Спрете да коментирате какви ш***ни имена сте избрали за следващите си 16 деца, когато другите се борят като асове, имали са няколко спонтанни аборта или дори не са успели да имат едно. Пени е подарък. Всеки, когото срещнете и води битка за дете, чувства нещо, за което дори не знаете. Бъди любезни с такива хора. Винаги!

През 2016 година Пени получава първата си протеза. Оттогава накрайникът е сменян много пъти, заради темповете, с които момиченцето расте. Протезите са цветни, изрисувани с различни елементи, така че да изглеждат буквално като интересен аксесоар, а не прикриващи нещо болезнено.  

С течение на времето Пени се научава да танцува, да плува и да кара скейтборд. Освен това кара велосипед, играе боулинг и участва в състезания по лека атлетика. Когато е без протезата си, Пени използва патерици. И изглежда така - красиво и усмихнато момиченце, което си почива след ден с много игри и учене. Вие виждате ли нещо друго? 

Майката на Пени я учи да приема себе си и децата като нея безрезервно, да не гледа на разликите като на трудност или нещо негативно. Хората около тях обаче имат доста противоречиви реакции, когато видят малкото момиче с ампутиран крак. "Веднъж ме попитаха дали Пени ще може да забременее в бъдеще само с „един крак“. Тогава просто исках да забия вилица в окото на този човек!", споделя майка й в профила си в Инстаграм. 

Понякога истинските супергерои живеят в сърцата на малките деца, водещи големи битки.

  • Новото нормално - как ще изглежда сватба без хора, "Наздраве" и "Горчиво"? (ВИДЕО)
  • 3 идеи как детето да се кротне, като му дадете шепа сухи листа
  • На гости в дома на актрисата Силвия Петкова
  • Майки без съпрузи: кои звезди осиновиха деца, вместо да се омъжат
  • Дора Прангаджийска: Осиновеният търси произхода си, за да нареди пъзела в себе си
  • Поли Гергушева със специална фотосесия в осмия месец
  • Любимата кукла на дъщерята на Серина Уилямс, по която всички са полудели
  • Джъд Лоу е татко мечта! Разходи новородения си син с количка и слинг
  • Шоколад с призраци и още 4 страховити рецепти за предстоящия Хелоуин
  • 8 месеца изолация са достатъчни – на Джесика Алба ѝ е писнало от собственото ѝ семейство