Наскоро, след навършването ми на една годинка,
се състоя първата ми запомняща се среща със световноизвестната и популярна вкусотия – батат. Въпреки че едно от названията му е "сладък картоф", той е кореноплод на растение, което няма нищо общо със сем. Картофови. Тъй като това сладко коренче се появи сравнително скоро, по-любознателните от нас го познаваха само от литературата и разказите на пътешественици, неравнодушни към кулинарното изкуство.
Този деликатес, според моите приятели – антрополозите,
съпътства човечеството най-малко отпреди 12 000 години. Затова ми е чудно защо в източната част на Европа, в частност у нас, се появява едва сега? Родината му е в джунглите на Централна Америка, но е разпространен почти навсякъде, във всички части на земното кълбо.
Познайте кои хитреци са най-големите производители на батати –
китайците, разбира се. Японци, виетнамци и индийци също си падат по сладките грудки и ги отглеждат в огромни количества.
Интересното за мен е, предполагам и за вас, скъпи мами, е фактът, че и на Изток, и в двете Америки, а даже и при "съгражданите" ни от Западна Европа,
бататите са популярни като захранваща храна за кърмачета
Причината е в особено привлекателния за палетата сладък тиквен вкус, както и в приятния ненатрапчив аромат.
Няма подробно да изброявам качествата му, но се чувствам задължен да информирам мамите, че т. нар. "сладки картофи" съдържат най-важните и необходими за бебетата витамини – провитамин А (каротин), В2, В6, В9 (фолиева киселина), С и др. Особено силно се препоръчва преобладаващото им и значително присъствие в хранителния режим на бъдещите мами.
А на всички мами пък сега е моментът да разкрия още,
че бататът можете да приготвяте по всевъзможни, както ви диктува фантазията и настроението, начини – варени, задушени, печени. Уверявам ви, вкусът е гарантирано превъзходен, и бебетата, които го опитат, ще станат заклети фенове на това фантастично кореноплодно и сладко зеленчученце.
От сладък още по-сладък, Ваш Мишо :)