Детските градини и училищата са затворени, децата - също. Родителите са принудени да са в отпуск, ако няма кой да поеме грижите за тях, или работят от вкъщи, което създава трудности и ги изнервя. На помощ идват заниманията за деца, за да могат майките и татковците да са адекватни в служебните си и домашни ангажименти. С какво да уловим вниманието на подрастващите, съветва Яна Митровска от „Фабрика за мечти” към Образователен комплекс „Светлина”.

Снимка: Яна Митровска

Всеки родител знае, че на децата никога не им е скучно – казва Яна. - На тях всичко им е интересно, задават много въпроси, малките им ръчички вечно търсят да измайсторят нещо - рисунка, гозба от кал или да направят поредната пакост. Едва ли си даваме сметка обаче, че естественото детско любопитство, ако се подхранва и развива с подходящите стимули, крие огромен потенциал, който може да положи основите на научна, артистична или технологична кариера. И колкото по-рано започнем с конкретните занимания, толкова по-добре.” Дори и в най-крехка възраст може да се култивира у децата интерес към ученето, към науката и процесите зад нея. Не правят ли големите учени и инженери точно това, което децата използват в игрите си - използват въображението си, творят, правят експерименти, задават си въпроси… Същото се отнася и за изкуството. Децата обожават свободата да изразяват идеите си, вълнуват се и се гордеят, когато изработват нещо със собствените си ръце. Всичко това може да бъде чудесен повод да научат нещо за света, който ги заобикаля, и да развият ценно умение, което ще ги направи по-гъвкави, конкурентоспособни, силни и успели като възрастни.

Пробвайте тези свежи и забавни дейности с детето си, за да отключите неговия научен, технически и артистичен потенциал, както и да изградите в него умения на един подготвен за света човек:

 • Направете си сметало

То може да е от мъниста, шишчета (или плътна прежда) и пръчици.

Този проект е 2 в 1- първата му част е творческа и позволява на децата да подредят цветните мъниста по свой вкус и да бъдат креативни. Готовото сметало, гордо производство на собственото ви дете, е забавен и верен помощник в занятията по математика, който може би ще превърне смятането в любимо занимание.

 • Играйте си с конструктор или си направете сами такъв 

Тази така проста дейност е в основата на физиката, архитектурата и инженерните науки. За да построиш нещо, от къща за кукли до изкуствен спътник, е нужно да имаш стратегия, визия и математическо мислене. Играта с конструктор позволява на децата да визуализират идеите си и ги научава на търпение и концентрация. Ако решите сами да си направите такъв е дори още по-добре, защото това позволява на децата да развихрят въображението си. Покажете им, че не само играчките са за игра и ще ги вдъхновите. Можете да построите архитектурни шедьоври с цветна хартия, вестници, ябълки, капачки от бутилки, пластмасови чаши и буквално всичко друго, което ви хрумне. Различните подръчни материали позволяват да се въведат разнообразни геометрични форми, които децата да изследват както намерят за добре. Ако има как конструкторът да е разноцветен – още по-добре.

Снимка: Бистра Момова

 • Играйте си с мозайка

Мозайката е много добър помощник, когато искаме да усвоим цветовете и формите. Тя помага на децата да мислят визуално и развива у тях умението да разпознават различни мотиви. Засилва зрителната памет и ги научава да визуализират идеите си наум, което ще им бъде много полезно в уроците по математика и природни науки.

 •  Направете си книжка 

Можете да купите тетрадка с бели листи, или да си направите сами такава, като подвържете или залепите хартия вкъщи. Оставете детето си да се изяви като дизайнер - да апликира, да пише или да рисува. Може да състави кратка история и да я илюстрира, или да предпочете стихотворната форма. Това задание, освен че развива творческите заложби на детето ви, му помага да се научи да визуализира идеите в главата си - умение, което се цени не само в изкуството, но и в науките и технологиите.

 • Направете си ветропоказател

С него можете да изследвате силата и посоката на вятъра. Можете да конструирате прост модел за малки изследователи, а ако си имате опитен механик, изберете по-сложна конструкция. Движението на собственото им творение ще заинтригува децата ви. Можете да ги насърчите да следят как се движи вятъра всеки ден и да записват резултатите в дневник. Развитото умение за наблюдение и анализ е едно от най-важните качества за всяка научна или техническа професия. Задавайте въпроси и оставяйте детето да търси отговорите: Какво виждаш? Защо според теб става така? Как работи това? Точно същите въпроси движат напредъка в науката на възрастните.

Игри за развитие на емоционалната интелигентност

 • Измисли история

Тази игра развива въображението. На детето се дават логически несвързани думи, а то трябва да измисли история от тях. Например: слънце, колело, луна, цвете, таван, молив, приятел. Ще се изненадате, колко богато и интересно е въображението на детето ви. Тази игра провокира и творческото мислене, и помага при намирането на нестандартни решения в различни ситуации.

 • Познай, какво се е случило!

Намерете картинка или снимка, която изобразява някаква житейска ситуация, например човек, който получава награда. Нека детето си представи какво се е случило преди тази ситуация и какво би могло да се случи след това. Може да помагате на детето с насочващи въпроси. Тази игра развива логиката и въображението. Колкото по-подробен е разказът, толкова по-добре.

 • Духни свещта!

Тази игра учи детето да диша по-дълбоко: да вдишва през носа, като издува корем и бавно изпуска въздуха с уста, сякаш духа свещ. След като детето разбере всички инструкции, нека седне на един стол, на разстояние от масата, на която сте поставили горяща свещ. Обяснете му, че не може да става от стола, да пристъпва и да се накланя към свещта. Идеята е да се опита да я изгаси от разстояние. Играта не свършва, докато детето не успее да духне свещта. Това учи детето да преодолява трудности и да тренира дишане, постоянство и издръжливост.

 • Не съм съгласен!

В тази игра се задават въпроси, свързани с личните предпочитания на детето. Например го питате: „Коя е любимата ти книжка?”. След като детето даде отговор, трябва да изразите противоположно мнение, така че задачата му е да докаже, че книжката е хубава и че си струва да бъде прочетена. Въпросите могат да бъдат различни, като целта е децата да се научат да разсъждават и защитават позицията си уверено.

Всяка игра носи ползи за децата, защото тя е най-лесният начин детето да научава повече за себе си и за света, в който живеем – казва Яна Митровска. - Когато играе детето се научава да се разбира с другите около себе си, развива езиковите си умения, фината и грубата моторика, способността да изразява и устоява позиция. Играта е начин детето да се научи на независимост, съзидателност и да изгради характер! Накратко играта изпълва децата с възторг и усмивки, помага им да растат и да се развиват, а ние възрастните да останем по-дълго млади!”.

 • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
 • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
 • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
 • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
 • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
 • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
 • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
 • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
 • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
 • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си