Във връзка с извънредните мерки, свързани с коронавируса, е редно да си останем вкъщи. Хубавото време не бива да е причина някой да се зарази. Когато ясли, детски градини и училища са затворени, а голяма част от родителите работят от вкъщи, и деца, и възрастни имат нужда от своите развлечения. Затова подготвихме списък с любопитни занимания и полезни дейности за малки и големи. 

РАЗВЛЕЧЕНИЯ ЗА ДЕЦА

  • Подредете празни кофички от кисело мляко на пирамиди.

След това може да ги бутнете с топка за тенис, пингпонг или ябълка. Същото може да направите с чашки или с карти.

Снимка: Бистра Момова

  • Сложете семки от плодове, зеленчуци или бобови култури в памук и проследете процеса на покълване.

В смутни времена е хубаво да се вижда, когато се заражда нов живот - действа позитивно. Оставете съда на слънчево място и дръжте памука влажен. В тефтерче може да водите дневник на покълването, като описвате какво се случва със семената всеки ден.

Снимка: Росица Николова

  • Скачайте на въже или ластик.

Чорапогащник също върши работа.

  • Нахранете рисувано човече.

Нарисувайте човече с широко отворена уста върху твърд картон. В зависимост от големината на листа, отгоре сложете няколко орех или грахчета и опитвайте да ги вкарате в отворената уста на човечето като леко клатите листа наляво и надясно.

  • Пресадете цветята или си направете пикник на балкона.

Това е възможност и да поседите на въздух и да се порадвате на слънцето в дни с хубаво време. Каква е прогнозата за следващите 10 дни може да видите ТУК.

  • Играйте баскетбол с кухненска кърпа.

Кърпата се държи от двама, а вътре се слага малка топка. Целта е с подхвърляне да улучите кош или тенджера, която служи за кош.

  • Направете цветна кула от слоеве с различна плътност.

Използвайте стъклен съд - чаша или буркан, за да се вижда добре и различни течности. За да направите кула, трябва веществото с най-голяма плътност да е най-отдолу. На снимката са използвани мед, кленов сироп, кокосово мляко, вино и олио.

Снимка: Бистра Момова


  • Издълбайте заедно черна ряпа, ако детето кашля - забавно и полезно е.

  • Направете си домашен кинетичен пясък.

За целта трябва да смесите брашно с малко олио, за да стане то леко влажно и лепкаво. Сипете го в купа. детето може да прави формички от брашното с чашка или формички за сладки.

  • Сфери от оцет

Ако сте готови да жертвате няколко супени лъжици хранителни продукти, може да направите заедно с децата интересен опит. Сипете малко олио в стъклен буркан, след което капка по капка сипвайте балсамов оцет. Той се оформя на сфери, които са много красиви.

Снимка: Бистра Момова


ПОЛЕЗНО ЗА ДЕЦАТА

ЧЕТЕТЕ НА СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА >>>