През лятото децата са по-укрепнали от игрите на слънце в морето или на планината, от шегите и срещите с любимите приятели през ваканцията. Училищното време обаче наближава, а заедно с това и инфекциозните заболявания, които най-бързо се разпространяват сред затворен колектив, какъвто е всеки ученически клас. Ето какво може да направят родителите, за да намалят риска от заболявания на своето дете:

1. Създайте навик на детето да мие ръцете си преди всяко хранене. Децата в училище трябва да си мият ръцете преди да консумират каквато и да било храна и винаги когато се прибират след игра. Повечето болести в детска възраст се предават чрез мръсните ръце.

2. Научете децата да кашлят и да кихат с ръка пред устата или в кърпичка. Грипът и грипоподобните инфекции се предават по въздушнокапков път и по този начин се заразяват цели колективи.  

3. Запишете детето на спорт или да излиза навън да играе с деца след училище. Спортуването и игрите го правят по-дисциплинирано и по-стресоустойчиво. Спортуването поддържа устойчива имунната система и по-неподатлива на цикличните вирусни заболявния.

4. Ограничавайте пушенето у дома и то само в определени помещения. Цигареният дим съдържа стотици токсични вещества, които директно увреждат клетки на организма. Децата са по-податливи на тежките последици от дима като хроничен брохнит и астма, тъй като са по-нежни, а и дишат по-учестено.

5. По една ябълка или банан на ден детето трябва да изяжда. Приготвяйте свежи есенни салати за вечеря от моркови, червено цвекло и зеле. Сутрин изстисквайте фреш от портокали и грейпфрути. По този начин ще попълвате ежедвневните нужди от витамини и минерали в растящия организъм, които ще повишават производството на бели кръвни телца, които се борят с инфекциите.

6. Осигурявайте условия за сън на ученика. Преумората от натоварването в училище изисква тишина и пълноценен сън всяка нощ. Проучвания показват, че недостатъчното количество сън прави децата по-податливи към болести. Това правило важи и за възрастните. Например, децата в първи клас имат нужда от около 10 часа сън, а по-големите - между 8 и 9 часа.

7. Бъдете най-добрият приятел на вашето дете. Децата имат нужда от доверен човек, на когото да могат да разкажат всичко, което се случва в училище и ги безпокои. Бъдете мъдри и търпеливи да изслушвате и не прибързвайте с реакциите и оценките. Това е дългосрочна инвестиции във взаимоотвошенията ви родител - дете, но и сигурен начин да поддържате психически детето спокойно, което означа и здраво.