Бебетата могат да усетят тормоз преди още да са казали своето първо "мама" и да са преминали от лазене към опити за ходене, установяват резултатите от ново проучване. Но какво още могат да знаят мъниците? За да сте сигурни, че не подценявате (или обратното) вашето бебче, вижте какво споделят психолозите за уменията на малчуганите в различните етапи от техния "бебешки период".

Огледалце, огледалце на стената

Разпознаването на различни отражения е част от развитието на бебето. Проучвания показват, че новородените познават собственото си отражение между 24-36 месец. В "огледалния тест" бебета между 6-12 месец реагират сякаш гледат друго бебе, усмихват се и издават неразбираеми звуци. Преди това (между 13-24 месец) са по-предпазливи спрямо бебето в огледалото. В по-напреднала възраст изглежда, че разпознават отражението и сами докосват собствения си нос, вместо да посягат към образа в огледалото.

Снимка: iStock

Аз знам кой съм

Най-често започват да бръмчат и да издават звуци на шест месеца, а до седмия могат да реагират на името си. До деветия месеца могат да разберат основни думи като "здравей" или "не". Между 1 година и 18 месеца знаят повече думи и могат да схванат прости инструкции, като например "Ела тук". На две години вече могат да изговорят съвсем прости думи и да разбират абстрактни термини като "ваши" и "мои".

Снимка: iStock

Изразявам себе си

От много малки бебетата могат да правят различни мимики и да променят изражението на лицето си. Те реагират и променят поведението си въз основа на изражението на хората около тях (да, те могат и да ви имитират). Много от децата са склонни да се чувстват по-сигурни, когато могат да видят лицата на хората около тях и могат да се разстроят, когато не виждат наблизо своите родители или хората, които се грижат за тях. Вашето бебе разпознава и тонът на гласа ви, как го държите и езика на тялото ви.

Снимка: iStock

Аз вече помня гласове и знам къде са ми играчките

Някои изследвания показват, че новородените могат да разпознаят гласа на майка си още от раждането. На около втория месец те разпознават и познати гласове, както и лица (естествено, мама и татко са техните любимци). До деветия месец започват да помнят неща, като например къде е любимата им играчка и разпознават думи като "да" и "не".

Снимка: iStock

Бъди ми приятел

Малчуганите се социализират с течение на времето. През първите няколко месеца отношенията им се базират основно на гледане, усмивка и бръмчене. От четвъртия до петия месец стават по-отворени към хората, а когато наближават първия си рожден ден, започват да се интересуват повече от другите бебета. Обикновено търсят приятелски контакт между 24-36 месец. Научават се да споделят емоции (да ги разчитат) и да показват любов - така виждаме първите им колебливи стъпки към сприятеляването със света.

Снимка: iStock