Да, знаем, че всичко върви перфектно. До момента, в който трябва да обърнете омлета. Защото все пак е хубаво яйцата да не са сурови, нали така? Въпреки, че всяка от нас е била на косъм да ги яде така. В името на красотата на блюдото... 

Край на това! Когато искаме омлет, искаме омлет, а не бъркани яйца. Или сурови яйца. Знаем къде грешите. И при нас беше така.

#Първото основно правило за добрия омлет: разбъркайте яйцата заедно предварително заедно с добавките - било то домати, чушки, спанак, сирена или гъби. Единствено в случай, че добавката е колбас - прошуто, бекон, пушен врат, можете да си позволите да го сложите предварително в тигана. И то само ако има достатъчно мазнина по месото.

#Мит е, че омлетът трябва да бъде пържен в огромно количество олио, за да остане цял. Нужен ви е тефлонов или керамичен тиган, за да не се залепи. Използвайте дървена или силиконова шпатула с достатъчна големина. 

#Хубаво е яйцата да се изсипват в тигана преди той да е загрял. Не се опитвайте да го повдигате, побутвате, отлепяте. Въобще не го докосвайте. Не включвайте котлона на максимална степен, а на средна. Иначе ще имате изгорял от едната и суров от другата омлет.

#Най-голямата ви грешка е, че въобще опитвате да обърнете омлета. СПРЕТЕ! Иначе цял живот ще ядете бъркани яйца или четвъртини омлет, които при това не са никак атрактивно нарязани. Решението е елементарно. Необходим ви е просто достатъчно голям стъклен капак. Ако нямате, работа ще свърши и чиния с голям диаметър. Когато яйцата започнат да променят течната си форма, сложете капака върху омлета и търпеливо изчакайте. Не го оставяйте съвсем без надзор, за да не прегори. И отново: не включвайте котлона на максималната възможна температура! След това омлетът ще се отлепи от тефлоновия тиган директно при изсипването му в чинията. Без търкане, без стъргане и без бъркане.