За постите едни от основните продукти са картофите. Комбинират се прекрасно с всички видове зеленчуци, освен че са най-често използваната гарнитура за меса и риби. Предлагам за днес рецепта със задушени картофи и зеленчуци.
Ето необходимите продукти за 4 порции:
6 големи картофа
1 глава кромид лук
1 морков
1 глава целина
5 скилидки чесън
1 червен домат
1 кубче зеленчуков бульон
2 дафинови листа
1/2 връзка копър или магданоз
Черен пипер и сол на вкус
Обелените зеленчуци (картофи, целина, морков, лук, домат) ги нарежете на кубчета. Запържете лука в дълбок тиган на дъното с олио. След това добавете моркова, целината, пресования чесън. Оставете да се задушат за 10-ина минути. Прибавете доматите и залейте зеленчуците с 1 чаша топла вода с разтворено в нея кубче зеленчуков бульон. Подправете с дафинов лист и сол. Покрийте с капак и варете на слаб огън до готовност на картофите. Накрая добавете черен пипер и поръсете с нарязан на ситно копър или магданоз.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.