От векове хлябът е неразделна част от българските традиции - на празници, в делници, за радостни или тъжни събития.
Основният хляб, който се приготвя на Коледа, е с кръгла форма и с пластична украса от тесто. Обикновено се правят обредни форми – кръст, кръг, в Западна България оформят елементи от стопанската дейност – рало, кошара, орач, животни. Житните класове и плодовете върху погачата са символ на плодородието през идната година. Ангелите са закрилници на хората и вестители на добри новини.
Продукти:
1200 г брашно
50 г жива мая или 14 г суха
1,5 с. л. захар
1 с. л. сол
500 мл прясно мляко
4 яйца
60 г масло
1 яйце за намазване
Приготвяне:
Брашното се пресява в тава. Оформя се кладенче. Прясното мляко леко се затопля и в него се разтваря маята. Жълтъците се разбиват със захарта, докато стане еднородна смес. Отделно белтъците се разбиват със солта.
Жълтъчената смес се добавя на тънка струйка към млякото с маята и се изсипва в кладенчето от брашно. Сипват се още белтъчената смес и разтопеното масло. Омесва се меко тесто, което се оставя под кърпа, на топло място за около час и половина, докато удвои обема си.
Тестото се размесва и се разделя на три части. От най-голямата се оформя топка, която се слага в средата на намаслена тава с подвижни стени.
По-малкият къс се разделя на 2 равни части. От тях се разточват два дълги фитила, които се оплитат един около друг.
Плетеницата се завива около питката.
От най-малкото парче се прави декорацията. С формичка за сладки се изрязват две ангелчета.
От два фитила - с един по-дебел край, се оформят житни класове. По-дебелият им край се нарязва с върха на ножица, така че да се получат заострени ъгълчета, подобни на житото в класовете.
От останалата част се правят малки топчета за зрънцата грозде, които се натрупват подобно на пирамида.
С нож се изрязват листа, чиито жилки се оформят с клечка за зъби.
Мустачетата на лозата се правят от тънки ивици, намотани върху кръгла пръчица, за да станат на спирали.
Яйцето се разбива. С четка се намазва цялата погача, с изключение на елементите от декорацията. Те остават бели, за да се отличават.
Погачата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Първите 20 минути фурната не бива да се отваря.
Малко преди да е готова, погачата се намазва с бучка масло. Така коричката става още по-вкусна и хрупкава.
Изважда се от фурната, отгоре леко се поръсва с вода и се завива в кърпа за около 30 минути.
Весели и вкусни празници!