От векове хлябът е неразделна част от българските традиции - на празници, в делници, за радостни или тъжни събития.
Основният хляб, който се приготвя на Коледа, е с кръгла форма и с пластична украса от тесто. Обикновено се правят обредни форми – кръст, кръг, в Западна България оформят елементи от стопанската дейност – рало, кошара, орач, животни. Житните класове и плодовете върху погачата са символ на плодородието през идната година. Ангелите са закрилници на хората и вестители на добри новини.

Продукти:


1200 г брашно
50 г жива мая или 14 г суха
1,5 с. л. захар
1 с. л. сол
500 мл прясно мляко
4 яйца
60 г масло

1 яйце за намазване

Приготвяне:

Брашното се пресява в тава. Оформя се кладенче. Прясното мляко леко се затопля и в него се разтваря маята. Жълтъците се разбиват със захарта, докато стане еднородна смес. Отделно белтъците се разбиват със солта. 

Жълтъчената смес се добавя на тънка струйка към млякото с маята и се изсипва в кладенчето от брашно. Сипват се още белтъчената смес и разтопеното масло. Омесва се меко тесто, което се оставя под кърпа, на топло място за около час и половина, докато удвои обема си.

Тестото се размесва и се разделя на три части. От най-голямата се оформя топка, която се слага в средата на намаслена тава с подвижни стени. 

По-малкият къс се разделя на 2 равни части. От тях се разточват два дълги фитила, които се оплитат един около друг. 



Плетеницата се завива около питката.



От най-малкото парче се прави декорацията.  С формичка за сладки се изрязват две ангелчета.



От два фитила - с един по-дебел край, се оформят житни класове. По-дебелият им край се нарязва с върха на ножица, така че да се получат заострени ъгълчета, подобни на житото в класовете.

От останалата част се правят малки топчета за зрънцата грозде, които се натрупват подобно на пирамида. 



С нож се изрязват листа, чиито жилки се оформят с клечка за зъби.



Мустачетата на лозата се правят от тънки ивици, намотани върху кръгла пръчица, за да станат на спирали.



Яйцето се разбива. С четка се намазва цялата погача, с изключение на елементите от декорацията. Те остават бели, за да се отличават.

Погачата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Първите 20 минути фурната не бива да се отваря.



Малко преди да е готова, погачата се намазва с бучка масло. Така коричката става още по-вкусна и хрупкава. 
Изважда се от фурната, отгоре леко се поръсва с вода и се завива в кърпа за около 30 минути.



Весели и вкусни празници!




 

  • Днес празнуваме Стефановден
  • Игнажден – първият от коледните празници
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Виното на Новогодишната трапеза
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2
  • Как да се справим с унилото настроение
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 1
  • 3 алкохолни и 3 безалкохолни горещи напитки
  • Честита и вълшебна Коледа!
  • Да преосмислим живота си на Рождество Христово
  • Какво да сложим на трапезата в последния ден от Рождественските пости
  • Днес е Бъдни вечер. Бъдете със семейството!
  • 12 традиционни празнични трапези на Бъдни вечер