Огромното ни желание, когато готвим, е да запазим витамините и да прибавим ароматите по правилния начин. Доказани в годините от опита на много майстори, следват 10-те основни съвета в приготвянето и подправянето на салати и постните супи: 

1. За да не присъства ароматът на чесъна натрапливо в салатите, може да си приготвите следната заливка: 50 г обелени и нарязани скилидки чесън се заливат в тъмно стъкло с 250 мл зехтин или олио, и се оставя да престои 5-6 дни на хладно.

2. Дресинг на салата, в която присъстват домати, се приготвя от счукани орехи, чесън и зехтин.

3. Студенопресованият зехтин предпочитайте за поливане на салати, но не и за термична обработка. Той се получава от първата преса на маслините и има характерен зеленикав цвят. При по-ниска температура е възможно да се получи утайка, което е доказателство, че не е рафиниран. 

4. Може да се използват и други студенопресовани мазнини - от ленено семе, гроздови семки, тиквено семе, сусамово семе.

5. Много от зеленчуците, вместо да се варят директно във вода, може да се варят на пара.

6. Варените заедно с кожата картофи запазват ценните си съставки, а също и съдържащото се в тях нишесте, затова след обелването е по-лесно да бъдат нарязани на кубчета.

7. Супата става по-вкусна, ако нарязаните зеленчуци (лук, моркови, чушка, целина, пащърнак) се задушават в мазнина на дъното на тенджерата, в която ще се готви. След като станат златисти, се добавя гореща вода, колкото да ги покрие, и се задушават под капак. Така зеленчуците се карамелизират и супата придобива по-плътен вкус.

8. Към супите, след като водата поизври, винаги добавяйте гореща вода, а не студена.

9. Когато искате да сгъстите супа, вместо брашно е по-добре, а е и по-полезно, да се използват картофи. Сложете картофите цели да се варят заедно с останалите съставки и към края на готвенето ги извадете с малко от бульона и ги пасирайте. Върнете обратно в супата и разбъркайте.

10. Прибавяйте сухите подправки винаги към края на готвенето, за да не загубят свежестта на аромата си. Същото се отнася и за чесъна - колкото по-малко се подлага на топлинна обработка, толкова повече запазва вкусовите си качества и ценните си съставки.