Обувките са онази част от тоалета ни, която има най-голям допир с различни и много повърхности. В интервю за huffpost Карол Уинър, която е специалист по публично здраве, споделя, че към момента няма доказателства, че коронавирусът може да бъде внесен в дома чрез обувките. Важно е да се следват препоръките на СЗО за често и ефективно миене на ръцете, социална дистанция, която включва и работа от вкъщи, ако това е възможно, и ограничено докосване на лицето.

"Обувките са частта на тялото най-отдалечена от лицето ни, а ние знаем, че най-големият риск от предаване на висура е от човек на човек, не от обувка на човек", споделя тя. Въпреки това доказателства, че вирусът може да живее и върху повърхности. Изследване, публикувано от Националния здравен институт на САЩ, показа, че вирусът може да живее върху картон 24 часа, а върху неръждаема стомана и пластмаса - от два до три дни.

Може ли обувките да са опасни?


Обувките могат да бъдат потенциален източник на замърсяване, според семейния практикуващ лекар Джордж Нанос. Особено ако се носят на места с много хора - хранителни магазини, масов транспорт, работни места и т.н.

Специалистът по инфекциозни заболявания Мери Е. Шмит заяви, че времето, в което коронавирусът може да живее върху повърхности, всъщност може да бъде пет или повече дни (според проучвания, направени върху материи, тясно свързани с материи, които най-често се използват за направа на обувки).

  • Добре е да носите обувки, които може да изперете в пералнята. Такива са платнените обувки, кецове, маратонки и други от меки материи.

  • Независимо каква е обувката, е важно да се обърне внимание на подметката.
    Тя обикновено е мястото, на което се наслагва най-много мръсотия. Там по-често се размножават бактерии, гъбички и вируси, отколкото върху горната част на обувката.

  • Проучването от 2008 г. показа, че средно подметката на обувката е покрита с 421 000 бактерии, вируси и паразити. Подметките обикновено са изработени от материали като каучук, кожа и PVC съединения и могат да пренасят високи нива на бактерии, показва проучване, публикувано от Чарлз Герба, микробиолог и професор от университета в Аризона.

  • Оставяйте обувките пред входната врата, ако това е възможно.
  • Постелете килимче, на което да се изтриват подметките на обувките, напоено с разтвор с белина.
    Така те минават бърза и кратка дезинфекция. Ако килимчето е извън дома, обувките могат да се оставят там за през нощта.