Белите маратонки са неразделна част от летните спортни тоалети. Проблемът е, че е доста трудно да ги запазим все така бели - особено през това дъждовно лято. Тайната на белите обувки е в поддръжката им. Има много неща, които можете да направите, за да спасите маратонките си от пожълтяване и петна. Ето 5 идеи, с които да поддържате обувките си снежно бели.

1. Използвайте продукти за поддръжка

В магазините за обувки има множество спрейове и гъбички за почистване с такава цел. Няма кого да заблуждаваме – и хубавите обувки стават грозни, когато са мръсни. Една гъбичка или кърпичка ще помогнат да блестите, докато ходите, а и ще удължите живота на маратонките и няма да пожълтеят. Спрейовете против замърсявания и влага също са чудесни за дъждовните летни дни. Има множество продукти за почистване на обувки - като кърпички, спрейове и гъби.

2. Стар и ефикасен метод - пералнята

Не е подходящо за кожени или велурени маратонки, но може да бъде добра опция за плетени или платнени. Препоръчваме да почиствате ръчно петната с помощта на четка за зъби и сапунена вода, преди да ги хвърлите в машината. Хубаво е да поставите обувките в торбичка за пране или стара калъфка за възглавници, за да предпазите тях и машината. Не е добре да пускате обувките самостоятелно заради барабана на пералнята, затова добавете няколко стари кърпи.

3. Ако имате време, можете да сте и традиционалисти

Това да ги изперете на ръка е също толкова добър вариант, но е времеемко. Ако все пак се спрете на това - разредете перилен препарат с малко хладка вода, вземете четка и нека търкането започне.

4. Пастата за зъби избелва не само обувките

Тя страшно ефикасна за гумените части, подметките и някои орнаменти. Освен това е изключително лесно с нея – нанасяте пастата, разтривате с четка за зъби, изплаквате и забърсвате. Пастата за зъби може да е от помощ и за платнените ви обувки, но пробвайте върху малък участък преди това.

5. Използвайте гумичка за триене

Гумичката, която вероятно последно сте използвали в гимназията, е чудесен помощник при почистването на петна от велурени обувки. Не използвайте цветни гумички, защото те може да нанесат цветни петна, вместо да помогнат. Продават се и специализирани гумички за почистване на кожа или велур.

Ако вече е късно за поддръжка и петната са невъзможни за почистване, можете да се запасите с един бял лак за обувки в шкафчето и да прикриете дефекта.