Топлина. Грижа. Любов. Щастие. С наближаването на коледните празници все повече се сещаме колко ценно е времето, прекарано със семейството. Трябва да знаем и помним обаче, че някои деца никога не са споделяли Коледа или друг празник с родителите си. Някои от тях никога не са усещали топлината на майчината милувка и спокойствието на бащината прегръдка. Това са съдбите на стотиците малки и големи, лишени от родителски грижи.

При навършване на пълнолетие младежите, напускащи социалните домове, трябва да се справят сами с предизвикателствата на живота. В повечето случаи никой не ги е подготвил за тази важна крачка. Според Фондация за социална промяна и включване (ФСПВ) те често са без умения да търсят работа и да се адаптират към работна обстановка, намерят жилище, грижат за домакинство и управляват. Така се оказват лесна жертва на редица рискови поведения и практики.

Историята на Вълко

Трънливият път на днешният ни герой започва в голямо ромско семейство от малко врачанско село. Не познава баща си, а майка му е без образование и трудов стаж. По негови спомени е изведен от семейството си около 10-годишен и е поверен на грижите на ЦНСТ „Асен Златаров”, гр. Враца. Детството му е буйно. Попада в лоша компания и се учи да оцелява по трудния начин. Навършвайки пълнолетие, трябва да напусне дома и е преместен в услуга „Преходно жилище” в същия град, докато завърши средното си образование. И така от една социална услуга на друга годините се извъртат неусетно. Вълко трябва да поеме и начертае собствения си път в живота. Тръгва на гурбет в чужбина. По това време започва да поддържа връзка със своето семейство, като им помага финансово.

След завръщането му в България заживява в майчиния си дом си за около 2 години. Но семейният пъзел не се подрежда щастливо. Обстановката е крайно неподходяща за Вълко, защото той се чувства длъжен да продължи да помага финансово на семейството си. Тегли кредит от 5000 лв., за да покрие спешните разходи на домакинството, като те му обещават, че ще поемат плащането на вноските. Това така и не се случва.

Възползвайки се от желанието на младото момче отново да усети уюта на дома, хората, които трябва да го обичат най-силно и да го защитават безрезервно, го предават за пореден път.

В момента Вълко не поддържа никаква връзка със семейството си, освен с по-малкия си брат, който го свързва с Фондацията за социална промяна и включване (ФСПВ), която приема Вълко и брат му с отворени обятия. В нея намира хора, които го приемат безусловно и го насочват към правилния път в живота. През годините кредитът от 5000 лв. натрупва лихви и стига до почти непостижимата за връщане сума от 12 000 лв. Но с помощта на екипа на ФСПВ и неуморния труд на Вълко, който почти веднага си намира работа и започва да връща натрупаните задължения, сумата постепенно започва да намаля. 

Вълко се превръща в един от най-ярките помощници на екипа, въвлечен е във всички дейности на Фондацията. Намира любовта на живота си, както той само я описва – Яна. През тази години сключват брак, а през септември им се раждат и две момиченца - близначки. Двамата с Яна решават да поемат по своя път и Вълко напуска грижите на Фондацията. В момента те живеят в собствено жилище, а Вълко е успял да върне всички кредитни задължения.

Заради пандемията от COVID-19 обаче работата му е намаляла и на младото семейство не им достигат финансови средства за закупуването на храна за бебетата, но Вълко знае откъде ще намери нужната помощ. Обръща се към Фондацията. Те организират кампания на своята Фейсбук страница и привличат огромен интерес. Десетки хора се отзовават на апела и за кратко време успяват да съберат средства за хранителни продукти, както и за допълнителни разходи на семейството.

Фондация за социална промяна и включване – добродетелят, който интегрира подрастващите в обществото

Фондацията е създадена преди 11 години и от тогава насам неуморно помага на младежи, напуснали социални домове, да се интегрират в обществото.

„Малката, но навременна подкрепа може да промени както съдбата на младия човек, така и на цялото общество“, казва Николай Златев, ръководител направление социални дейности във ФСПВ.

В момента фондацията работи по две програми - „Ранно детско развитие в уязвимите общности“ и „Дом възможност“. Първата от тях е съсредоточена върху превенцията на ранното отпадане от образователната система на деца в уязвими общности.

В Център за обществена подкрепа в кв. Факултета ежедневно се обучават деца между 3 и 5-годишна възраст. Работата е насочена както към децата, така и към техните семействата. Но през последните месеци епидемиологичната обстановка сериозно затруднява дейностите по програмата.

„Дом възможност“ е мрежа от жилища за уязвими млади хора на възраст между 18-26 години, напуснали социални домове. Именно в такова жилище е настанен и Вълко. Програмата дава възможност за подкрепа, развитие и достъп както до пазара на труда, така и до здравно-медицинска помощ за период от 2 години. Желаещите да кандидатстват в нея, трябва да имат силна личностната мотивация за развитие.

„Присъединявайки се към нас, младият човек заявява, че ще даде най-доброто, на което е способен, за да придобие необходимите знания и умения за самостоятелен живот“, добавя Николай Златев.

Как може да се свържете с Фондацията?

Контакти на Фондацията могат да бъдат открити на Фейсбук страницата и сайта им. Не всеки път екипът може да помогне на нуждаещите се, ако те сами не проявят желание да се интегрират или откъснат от вредните навици, като хазарт, алкохол, бързи кредити и други.

„Всичко зависи от една страна от готовността на младежа, усвоените умения за справяне и емоционалния му статус, така и от съвместната преценка с психолозите във Фондацията”, категорична е Теодора Колева, директор на ФСПВ.

„Посланието, което им даваме е: Ние ще ти предложим възможности да се справиш. Няма да е лесно, но имаш алтернатива. Можеш да се възползваш от нея или да продължиш по стария си път“, допълва още тя.

В момента Фондацията има открита DMS кампания за набиране на средства за издръжката на две жилища от програмата „Дом възможност“ – DMS DOM на 17 777.