Най-честите вредни за организма (а и често канцерогенни) вещества идват от новите покупки за дома – лепилата и боите, които се съдържат в килимите и мокетите. Както и от пластмасите, гумираните накрайници, синтетиката, разтворите за почистване на бои, силните препарати за почистване, лепилата. Много от тях за съжаление са канцерогенни, а научните им названия са: бензол, трихлоретилен, формалдехид, ксилол, толуол и др.

Сами се досещате, че няма как да избегнете вредните им влияния в ежедневието, но те – цветята могат. Представяме ви 5 стайни растения, които са не само красиви, но и успешно се справят с токсините и вредните вещества в дома.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosСпатифилум

Спатифилумът, наричан още Лилия на мира, е добре познато стайно растение у нас. Действа като пречиства въздуха от много и разнообразни замърсители на околната среда и въздуха у дома като бензол, формалдехид, трихлоретилен. Може да прочисти въздуха в една средно малка стая от 10 квадратни метра.

Грижи за вашия спатифилум

Той е непретенциозно растение, което не изисква много поддръжка, за да е щастливо и да изглежда здраво. Трябва да се полива само когато почвата е суха, а мястото – предпочита да е слънчево, но не пряко осветено от слънчевите лъчи.

ГерберСнимка: Thinkstock/Guliver Photos

Герберът е добре познато градинско цвете, което започна да се предлага и във вариант стайно – компактно и с по-къси стъбла. Освен, че често се използва за направата на красиви букети, то пречиства въздуха вкъщи и навсякъде, където е – справя се без проблем с бензола, който е известен канцероген.

Грижи за вашия гербер
Ако сте решили да отглеждате гербери у дома, трябва да знаете, че са претенциозни. Предпочитат ярка, но не пряка светлина, а почвата трябва да е добре дренирана и влажна. Цъфтят от средата на пролетта до есента.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosФикус Бенджамин

Също разпространено и познато стайно растение у нас. В природата обаче бенджаминът се развива прекрасно навън. Вечнозелено е и листата му могат да бъдат както оцветени само в зелено, така и да бъдат пъстри. Освен, че е красиво, то може да бъде ефективен филтър на въздуха в дома ни – бори се най-вече с вредните токсини.

Грижи за вашия фикус Бенджамин

Непретенциозно е, но все пак би се радвало ако е на шарена сянка. Почвата трябва да е добре дренирана, а поливането – умерено. Чувствително спрямо промените, така че ако имате възможност не го местете постоянно.

Драцена МаргинатаСнимка: Thinkstock/Guliver Photos

Драцена Маргината е любимо стайно растение. Листата му са тънки и заострени, а стъблото – твърдо, достигащо в някои случаи до 3 метра. Пречиства помещенията не само от бензол и формалдехид, но и от ксилол и толуол.  

Грижи за вашата Драцена Маргината

Драцените обичат светлината, но в никакъв случай пряката. Обича водата, но всичко трябва да е в умерени граници – ще издържи по-дълго, ако почвата й е суха, отколкото мокра.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosХризантема

Хризантемите са едни от китните царици на есента – красиви, в различни цветове и могат да се отглеждат в саксии. А най-важното е, че заедно с красотата у дома, ще внесете здраве – тя филтрира различни вредни частици и съединения, намиращи се във въздуха.

Грижи за вашата хризантема

Хризантемите са изключително непретенциозни. Обичат слънчеви места, но без пряк досег със светлината. Поливат се с хладка (не много студена) вода, само когато почвата е напълно изсъхнала.