Март месец е един от най-активните за градинарите. Температурите стават все по-високи, макар че зимата все още не си е отишла. Ако и вие имате градина, която чака само да вземете ръкавиците и пликчетата със семена, ето към какво трябва да се насочите.

Ранни сортове картофи
Засадете картофите на място, където преди това са расли грах, фасул, дини, фъстъци, ечемик или царевица. Не избирайте такова, на което са били други растения от същото семейство, например домати, пипер, патладжан. Почвата ще е обедняла откъм любими на картофите хранителни вещества. Добре е да има по-високи температури поне няколко поредни дни, за да може повърхностния слой на почвата (до 10 см) да стигне поне 6 градуса. В противен случай покълването ще се случи много бавно. При благоприятни климатични условия порастват след 2-3 седмици.

Пащърнак
Въпреки че е устойчив на студ, семената на пащърнака поникват много бавно и това може да ви заблуди дали изобщо ще се появят. Засейте семената на място, където миналата година сте гледали краставици, домати, лук или зеле. Семаната поникват добре във влажна почва, след около 20 дни. Ако видите, че поникват на гъсто, може да ги разредите. Пащърнакът не е най-разпространеният зеленчук, защото не се използва често в българската кухня. В отглеждането му няма нищо сложно - полагате същите грижи като за морковите и не допускате почвата да се изсуши.

Цвекло
През втората половина на март (или началото на април) може да засадите цвекло в градината. Може да стане чрез директно поставяне на семената в пръстта или с разсад. Поливайте редовно особено в началото и пазете от сянка.

Магданоз
Магданозът е една от любимите подправки на българите. Най-важното за магданоза е почвата да бъде добре обработена и рохка. Поливайте го редовно и не допускайте други растения да го засенчат. При сянка стеблата му се удължават, а листата загубват аромата си.

Що се отнася до цветята, март месец е идеален, за да захванете едногодишните петунии, бегонии и импатиенс (циганче).