През 90-те години, ерата на супермоделите, има няколко жени, които действителност станаха легенди на модния подиум. Една от тях е Наоми Кембъл, която беше обявена за една от шестте най-красиви жени на света и стана най-популярният модел със смесена раса за всички времена, но никога не успя да получи по-добро заплащане от белите си колежки.

Моделът със смесена раса никога не е срещала баща си

Наоми Кембъл е родена в Лондон. Тя има африканско-ямайски произход, но във вените ѝ тече и азиатска кръв, тъй като има прабаба китайка на име Минг. Момичето никога не е срещало баща си и не знае името му, тъй като е изоставил майка ѝ когато е била бременна в четвъртия месец и името му не е вписано в акта за раждане на Наоми. Фамилията Кембъл идва от втория съпруг на майка ѝ.

Детството си Наоми прекарва в Рим, където майка ѝ е танцьорка. Момичето тръгва по нейните стъпки и ходи на балет, а в училище изучава театрални изкуства. Постепенно се насочва и към модата.

Дизайнерът Азедин Алая, когото Наоми Кембъл нарича "татко"
Снимка: Getty Images

На 16 години Наоми Кембъл се запознава с френския дизайнер Азедин Алая, който се превръща в един от най-важните хора за нея. Тя не се притеснява да го нарича татко.

Наоми Кембъл и расизмът в модната индустрия

В края на 80-те и началото на 90-те модната индустрия е във възход и жените, които вървят по подиума и се появяват на кориците на списания, са по-популярни дори от Холивудските актриси. А сред най-популярните от тях се нарежда тъмнокожата Наоми Кембъл, която е търсена от почти всички големи дизайнери и се появява на кориците на много модни списания, които до този момент са слагали снимки само на бели жени.

Снимка: Getty Images

Години по-късно обаче моделът призна, че макар да е била световноизвестна и да е без съмнение най-популярният чернокож модел на света, никога не е имала толкова много ангажименти за снимки на реклами, нито толкова високо заплащане, колкото белите си колежки.

Това е заради предразсъдъците. Има проблем и не можем повече да го крием. Целта на този бизнес са продажбите, а това, което продава най-добре, са момичетата с руси коси и сини очи.

Наоми Кембъл си поставя за цел да разобличи расизма в модната индустрия и дори създава списък с дизайнери, които са наемали само по едно черно момиче за ревютата си. Те, според Кембъл, са правели това само за да не бъдат обвинени в расизъм, но всъщност така са го демонстрирали много по-ясно.

А Нелсън Мандела и принц Албер II от Монако
Снимка: Getty Images

Битката ѝ за равенство на жените от различни раси, както и участието ѝ в различни благотворителни инициативи я срещнаха с големи световни лидери, като Нелсън Мандела и Барак Обама

Американският президент може да е черен, но като черно момиче аз продължавам да съм изключение в модния бизнес. Винаги ми се е налагало да работя по-усърдно, за да получавам същото уважение.

Не всичко е блясък – Наоми Кембъл извън светлината на прожекторите

При моделите най-важно е това, което е на повърхността – красотата, блясъкът и формата. Понякога обаче изплуват и неприятни подробности, които могат да помрачат представата ни за модните икони.

През 1994 г. Наоми Кембъл за пръв път опитва кокаин и бързо се пристрастява.

Забавлявах се. Живеех си живота и пътувах по съвета и хората ми даваха каквото поискам. Но блясъкът в лицето ми почти съвсем изчезна. Това е гаден наркотик.

През 1999 г. Кембъл доброволно влиза в рехабилитационен център, където успява да се пребори със зависимостта си, а в допълнение на това отказва и цигарите.

Наоми Кембъл през 1999 г.
Снимка: Getty Images

Наоми Кембъл няколко пъти се е явявала в съда по обвинения в нападение. Моделът очевидно има много буен нрав, защото между 1998 г. и 2009 г. 11 души са я обвинявали, че ги е нападала. Това са предимно нейни служители, но през 2008 г. Наоми започва да плюе и да удря двама полицаи на летище, след като се разразява скандал за изгубен багаж.

Въпреки трудностите, през които е минала, Наоми Кембъл остава една от най-големите модни икони на всички времена. Моделите и актрисите днес се сблъскват с много по-малко расизъм и дискриминация, отколкото тя, когато започва кариерата си през 80-те години. Наоми Кембъл е един от хората, които направиха най-много за това всяко момиче да знае, че може да се превърне в модна икона, без значение от цвета на кожата си.