80-те и 90-те години са времето на супермоделите. В този период красавиците, които се появяват на кориците на списания, са много по-популярни от холивудските актриси. И сред всички супермодели на 90-те има пет, които се открояват най-много - Наоми Кембъл, Синди Крофорд, Кристи Търлингтън, Татяна Патиц и Линда Еванджелиста.

Днес Линда Еванджелиста навършва 55 години, затова си припомняме как в началото на кариерата ѝ едно на пръв поглед странно решение я превърна в звезда.

Снимка: Getty Images

Прическата, която остана в историята

Линда Еванджелиста започва кариерата си на модел през 1984 г. До 1987 г. се появява на кориците на някои от най-известните списания в света, сред които “Vogue”, “Harper's Bazaar”, “Cosmopolitan”, “Glamour”, “Elle, Time”, “Interview”, “Newsweek”, “Rolling Stone”.

Кариерата ѝ е изключително успешна и още тогава младата жена се нарежда сред най-големите красавици в целия свят. През 1988 г. фотографът Питър Линдбърг убеждава Линда да си отреже косата. На следващия ден той трябва да я фотографира и тя се съгласява.

Снимка: Getty Images

Първоначалната реакция след като Линда Еванджелиста си отрязва косата е много негативна. Тя губи участията си в 16 модни ревюта. Само няколко месеца по-късно, през пролетта на 1989 г., прическата на Линда Еванджелита вече се е превърнала в хит. Хиляди жени искат да направят косата си като нейната и прическата е кръстена на нейно име. В началото на 90-те много холивудски актриси, сред които и Деми Мур, се подстригват по такъв начин, а късата коса остава на мода почти до края на десетилетието.

Именно решението да отреже косата си, което за мнозина е изглеждало като грешка, превръща Линда еванджелиста в една от най-желаните жени на модния подиум. Тя става толкова известна и търсена, че по собствените ѝ думи отказва да стане от леглото “за по-малко от 10 000 долара”.

Снимка: Getty Images

И въпреки, че вече минава 50-те, Еванджелиста продължава да се счита за една от най-красивите жени на планетата и да е водеща фигура в света на модата. Освен с модния бизнес, тя е посветила живота си на различни благотворителни каузи, сред които една от най-големите е за спасяването на слоновете.