Синди Крауфорд беше идеалът за женска красота през 90-те години и продължава да е все така привлекателна дори днес, на 54 години. Но макар стотици хиляди жени да мечтаят да изглеждат като нея, е имало нещо в собствения ѝ образ, което ѝ е било трудно да приеме - бенката до устата си.

Като дете бъдещият супермодел е трябвало да търпи много подигравки за бенката си, най-вече от сестра си. По тази причина винаги я е приемала като нещо грозно и непривлекателно.

Снимка: Getty Images

И не само тя, но и много други са считали, че бенката ѝ е пречка пред кариерата ѝ на модел:

Когато отидох в първата си агенция за модели, ме посъветваха да я махна. Тогава майка ми ми каза, че мога да направя това, но няма как да знам как ще изглежда белегът от операцията. За бенката поне вече знаех как изглежда.

Синди Крофорд

Младата жена решава да остави лицето си непокътнато и започва кариерата си въпреки това. За да прикрие недостатъка си, в продължение на години я крие с грим, а някои списания я премахват дигитално, за да не загрозява модела. С премахната бенка тя се появява на корицата на британското издание на списание “Вог”.

През 1986 г., когато трябва да я снимат и за американското издание, отношението към бенката ѝ се променя изведнъж. Редакторите решават да я оставят на корицата:

Не знаех дали ще я оставят или не, но те я оставиха. И веднъж, след като се появи на корицата на “Вог”, вече не беше проблем. Ако е достатъчно красиво за корицата на ‘Вог”, значи всичко е наред.

Синди Крофорд

От този момент нататък бенката ѝ става една от най-разпознаваемите черти на лицето ѝ и нейна запазена марка. Синди Крауфорд се надява, че е успяла да промени модната индустрия и стандартите за красота поне малко, за да позволи на жените да знаят, че могат да са красиви по свой собствен начин.

Много жени имат бенки. И мисля, че когато са видели на корицата на “Вог” жена с бенка, са се почувствали по-уверени за собствената си красота. С това ме запомниха, защото това е нещото, което ме отличава от всички останали.

Синди Крофорд

Синди сподели това в онлайн интервю с друг световноизвестен модел - Наоми Кембъл, която има видеоканал в YouTube.

Супермоделите Наоми Кембъл и Синди Крауфорд
Снимка: Getty Images

Много често нещата, които ни отличават от останалите и заради които се чувстваме несигурни, са точно нещата, които ни карат да изпъкнем”, завърши Крауфорд. “Това беше важен урок за мен.