"Петя на моята Петя" е филм, в който няма патетика, нито преиграване. Той разсича нашето общество и образователната ни система по най-импулсивния и в същото време фин начин. И неслучайно оглави всички класации.

„Заснехме филма само за 18 дни и половина. Това е нежен, честен и емоционален филм, бих казал също поетичен и магичен. Убеден съм, че ще излезе извън пределите на България и ще има дълъг живот“, сподели режисьорът Александър Косев.

Той допълни, че решението на сценаристите да срещнат поколенията, да ги сдобрят, е чудесно.

„Петя Монова е само на 17, но е дете с кауза. Тя иска да промени света, да го направи по-добър. Има смелост да задава въпроси, а тези хора са много ценни. Те принуждават хората, които не искат да отговарят, рано или късно да го направят… Колкото до Петя Дубарова – не съм сигурен доколко е позната тя. Една от мисиите на филма е повече хора да научат за нея. Тя е талантливо момиче, влюбено в живота. Не трябва да позволяваме повече на поет да загине“, коментира Александър Косев.

Според него сивите хора се раждат такива, докато хора като Петя Монова и Петя Дубарова се раждат добри и вдъхновяващи.

„Кои са хората, които учат нашите деца? Роботи ли са или са вдъхновители? Това е една от темите в „Петя на моята Петя“. Учителите ни благодарят за филма, че го има. Дава им глътка надежда“, обобщи режисьорът.