Китай бе първата страна, която наложи локдаун заради COVID-19 и първа започна да търси решения за начина на живот в градовете след пандемията. Испанецът Висенте Гуайар и неговото архитектурно бюро Guallart Architects печелят конкурс за проект, който цели да обединява традиционните европейски спални райони, китайските небостъргачи и екологията.

"Когато обявиха този конкурс, видяхме възможност да комбинираме идеите си за дигитален прогрес и екопринципите. Ковид кризата е нещо, с което трябва да се справим в кратки срокове, а с климатичните промени ще се борим в дългосрочен план.", разказва Висенте в интервю за "Преди обед".

Той разработва концепцията за самодостатъчен град.

Снимка: Guallart Architects

"Имаме нужда от три основни елемента, за да живеем. Първо, това е храната за хората. Второ, енергията, която ще затопля средата наоколо и ще позволи на машините да работят, и трето, продуктите. Винаги сме искали да създадем квартали, в които хората да ходят пеша до работа."

Според Висенте причината, поради която хората прекарват толкова много време в автомобилите си, е, че днес живеем в жилищни райони, а работим в индустриалната част на града.

Неговият екип така е разработил концепцията си, че градът е разделен на сектори от по 1 кв. км, в които на разстояние от 500 метра всеки жител има достъп до аптека, хранителен магазин, спортен център и всичко от първа необходимост.

Какво още ще има в града на бъдещето чуйте във видеото по-горе, а цялото предаване може да гледате на https://btvplus.bg/