Къща в Лондон, проектирана от българския архитект Радо Илиев, попада в класацията на 20-те "all time favorites" от конкурса "A’ design award and competition". Това е един от най-авторитетните световни конкурси за архитектура и дизайн.

Той е ежегоден и цели да признае, публикува и вдъхнови добрия дизайн както на отделни творци, така и на компании. Без значение дали е концептуална, или вече реализирана, само най-добрата работа се възнаграждава. Може да разгледате и останалите проекти тук.


Проектът на бъларския архитект носи името Madeira house.

 


Резиденцията е направена върху по-стара постройка, съобразена с нуждите на семейството. Тя е от 60-те години и е разположена на върха на хълм, почти напълно скрита от съседите заради заобикалящата я зеленина.

 

Използвани са много стъкло и дървен материал. На долния етаж са разположени кухня, трапезария, хол, малка оранжерия, кабинет и добавена по-късно малка спалня. Горният етаж е с една основна спалня и други четири по-малки.

Огромната тераса осигурява гледка към далечни разстояния. 

Концепцията за резиденцията се основава на противопоставянето на топло и студено. Камините на приземния и на горния етаж са разположени на запад и на север, а най-голямата баня и езерцето са - на юг и на изток.

Къщата е завършена през 2015, като построяването й отнема една година.

Радо Илиев завършва архитектура в София през 1990 г., след което се преества в Лондон. Харесва всички аспекти на креативния дизайн. Интересите му са най-вече в областта на архитектурата на по-малки пространства - къщи, интериор и мебели. В интервю за design-legends.com какво за него е дизайнът, той отговаря "Работа и удоволствие. И безсъние".