Изследване показва, че в телата на актьора Христо Мутафчиев и златното момиче Невяна Владинова има високи нива на пластмаса. 

Инициативата „Пластмаса в тялото“ подлага на изследване 10 български известни личности за наличие на опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки. Общо над 50 популярни личности от Белгия, България, Испания, Латвия и Словения също са се включили в този здравен изследователски проект. 

В телата ни се срещат над 20 вредни съединения, свързани с пластмасовите опаковки. Според специалистите част от тези вещества се натрупват в организма и могат да доведат до различни заболявания като диабет, хормонални смущения, хипотиреоидизъм, безплодие и други. 

През последните години под предлог за по-лесно пренасяне, защита и хигиена на продуктите, използването на пластмасови контейнери за еднократна употреба драстично се е увеличила. Оказва се, че пластмасата не само вреди на околната среда, но също така застрашава човешкото здраве. 

"Оказа се, че имам много пластамаса в тялото си, затова ракията си я преливам в стъклени бутилки", сподели с известно чувство за хумор Христо Мутафчиев. 

В инициативата у нас участват актрьорите Деси Бакърджиева, Илияна Лазарова и Христо Мутафчиев; певиците Веси Бонева и Маги Джанаварова; спортистите Магдалена Малеева и Невяна Владинова и шеф-готвачът Дани Спартак. Кампанията подкрепиха и двама медицински специалисти, акушер-гинекологът д-р Добринка Петрова, както и естетичният дерматолог д-р Снежана Атанасова. 

Снимка: Иван Дончев
Снимка: Иван Донев

Изследванията, направени през месец октомври в лаборатория на Норвежкия институт за обществено здраве, показват еднозначно, че остатъчни вещества от пластмасовите опаковки се срещат често в човешкия организъм. В пробите от България са открити следи от 17 вида фталати и феноли, сред които моноетил фталат и метилпарабен с най-високите нива от всички участващи страни. 

След изследването художествената гимнастичка Невяна Владинова започва да пие вода само от стъклена бутилка: "По принцип не обичам да ям храна от пластмасова чиния. Но е доста трудно, защото повечето неща са в такива опаковки." 

Снимка: Иван Дончев
Снимка: Иван Донев"Опаковките от пластмаса трябва да се сведат до минимум. Важно е да се използват повече такива за многократна употреба. С прибори, посуда и опаковки за многократна употреба можем да се справим поне с пластмасата, която влиза в телата ни, посредством храната.", уточнява Елеонора Йосифова, координатор на проекта.

Изследването има за цел да установи веществата, които попадат в човешкото тяло, вследствие на употребата на еднократни пластмасови опаковки. Пластмасите, присъстващи в опаковките на храните, съдържат опасни вещества, които преминават в храната и проникват в телата ни. Според специалистите част от тези вещества се натрупват в организма и могат да доведат до различни заболявания като диабет, хормонални смущения, хипотиреоидизъм, безплодие и други. 

Пластмасовите опаковки за контакт с храни включват широк спектър от няколко хиляди химикала, много от които не са адекватно изпитани за токсичност. Тези умишлено добавени химикали, както и между 30 000 и 100 000 непреднамерено добавени вещества, имат потенциал да преминават от опаковките в храните. 

Цялото предаване "Преди обед" гледайте на btvplus.bg