В световен мащаб хората всяка седмица приемат в организма си средно по 5 грама пластмаса, еквивалентно на теглото на една кредитна карта, сочат резултатите от ново проучване.

Това пластмасово замърсяване идва от "микропластмасата" - частици, по-малки от пет милиметра, които попадат в нашата храна, питейна вода и дори във въздуха.

По света хората приемат средно около 2000 пластмасови микрочастици седмично, според резултатите от изследването на австралийски учени от Университета в Нюкасъл.

Снимка: iStock

Тези малки частици могат да произхождат от различни източници, включително влакна от изкуствени дрехи и съставките в някои пасти за зъби, както и от по-големи парчета пластмаса, които постепенно стават по-миниатюрни, след като са изхвърлени и започнат да се разпадат.

Малките частици пластмаса навлизат в реките и океаните и могат да бъдат погълнати от риби и други морски обитатели, които завършват в чинията на човек и така попадат в организма му.

Снимка: iStock

Микропластмаса се открива в много популярни храни и напитки от ежедневието, като вода, бира, миди и сол, съобщава ръководителката на изследването Кала Сенатираджа пред CNN.