Трудният живот за малкия Ерен започва още когато той е на 6 месеца. След множество изследвания му е поставена тежката диагноза таласемия или недостиг на червени кръвни клетки.

Ерен има по-голям брат - напълно здраво дете, и по тази причина родителите му никога не са предполали, че някое от децата им може да страда от това заболяване. Оказва се, че те самите са носители. Не го знаели обаче преди да научат диагнозата за сина си.

На пръв поглед малкия Ерен изглежда като всички 6-годишни момчета. При него обаче има нещо различно. И това е въпросът, от който се свива сърцето на баща му:

„КОГА ЩЕ СТАНА КАТО БАТЕ“

6-годишното момченце вече осъзнава какво му се случва и често сам усеща, че е време за ново кръвопреливане.

„Трябва да ходя за преливане на кръв отново“, казва Ерен на баща си, когато започне да се затруднява да изкачва стълбите.

Таласемията е вродено заболяване, при което липсва или е намалено съдържанието на някои от белтъчните вериги, които изграждат хемоглобина. Затова всеки месец малкото момче пътува заедно с родителите си до София, за да му преливат кръв. За него това е животоподдържаща процедура за него.

Лекарите установяват, че нивата на растежния му хормон също не са в норма. Налага се допълнително хормонално лечение. Ерен всеки ден приема хапчета за изхвърляне на желязото от организма.

„Хората, които искат да направят добро, да даряват кръв“, призовава майката на Ерен. Това поддържа някои животи - като този на нашето дете“, споделят родителите.

Майката и бащата на Ерен искат да имат трето дете, за да може то да бъде донор на 6-годишното момченце. Опитите им досега са неуспешни.  

8 май е Международния ден на таласемията и по този повод ще се проведе събитие за кръводаряване. Един доброволец може да спаси до 3 човешки живота. На 9 май в различни градове в България всеки желаещ може да се включи, за да направи добро.