На 18 март 2022 г. Петя претърпява изключително тежък не само физически, но и емоционален инцидент. Тя е нападната от куче, порода алабай. Страхът и стресът присъстват в живота на жената година след случая.

В предаването „Преди обед“ по bTV гостуват три силни жени – Петя, сестра й Калина и тяхната спасителка Ирмтрауд Каушат.

Калина слага пауза на собствения си живот само за да върне усмивката на лицето на сестра си. Двете преминават през ада заедно с тяхната спасителка, експертът по ненасилствена комуникация Ирмтрауд Каушат.

Инцидентът се случва при един от огледите за нов дом на семейството на Петя. Те спират в едно кюстендилско село, когато тя е нападната от яростно куче. Всичко се случва за секунди. Лицето й е обезобразено, а носът й е разкъсан.

Последват дарителски кампании в помощ на Петя и поредица от операции в Израел. Към момента тя е претърпяла 5 операции и сама не знае колко още й предстоят.

След инцидента Петя е в шок и смята, че това е краят на живота й. В болницата си мисли как никога повече няма да излезе навън сред хора. Промяната във външния й вид не е толкова важна, колкото емоционалната дупка, в която изпада тя. Това е промяна, която е изключително тежка за всеки човек и още по-болезнена за една жена.

След месеци прекарани в болница Петя се прибира вкъщи и се затваря в собствената си стая. Сестра й е неотлъчно до нея, но това не помага на пострадалата да излезе от шока. Обезобразената жена изпада в ужас не само от травмата от инцидента или от начина, по който вече изглежда, ужасът от емоционалната травма остава и до днес. Изпада в депресия.

Към момента Петя не може да диша с носа си. Експертите твърдят, че това е изключително вредно за тялото и зъбите й. Тя е принудена да пази носа си от слънцето и студа, не може да излиза на разходки сред природата и да прекарва времето си по приятен за нея начин.

Сестра й Калина е фотограф и слушайки свой вътрешен порив решава да документира случващото се, като заснеме всеки един етап от процеса по възстановяването на сестра си. Най-трудният момент за Калина е моментът след една от операциите, когато трябва да предпази майка си и дъщеря си от това да станат свидетели на външния вид на собствената си сестра.

Експертът Ирмтрауд Каушат се намесва в живота на сестрите след едно обучение по ненасилствена комуникация, на което присъства Калина.

Петя възвръща своята надежда, като осъзнава, че не трябва да бъде толкова зависима от оценките на хората. В началото на срещите си с експерта тя има различни съпротиви. Тя отказва помощ и защото не владее перфектен английски език.

„Присъствието е това, което лекува. Да бъдеш в пространство, в което тотално можеш да се довериш. Да бъдеш истински с твоята болка, емоции и да бъдеш чут такъв, какъвто си“, това е най-важното от обученията с експерта според Петя.

Още след първата си среща с Ирмтрауд Петя излиза извън стаята си. Миротворката е работила в Израел, Палестина, Сомалия и Украйна. Спасителката дава пример в студиото на bTV за това как можем да бъдем по-добър родител. „Трябва да усетим чувствата си и да стъпим на тях. Аз съм тъжна и разкъсана. Аз знам, че детето ми не може да яде само шоколад и сладолед. Аз знам, че трябва да дам най-доброто на моето дете. То трябва да се чувства емоционално добре. Аз осъзнавам, че трябва погледна първо себе си. Да си дам пространство, в което не се обвинявам. Мога да попитам другите майки, с които сме свързани как те се грижат за децата си. Те със сигурност ще бъдат в подобно положение“, разказва Ирмтрауд.

От обученията Петя взима своето голямо израстване. Всеки има трудности в различни ситуации, които не може да овладее. Налага й се да премине през гняв, разочарование и обвинение към друг човек. Тя се научава да преживява емоцията и да намира начини да се справя с нея.

Към момента семейството на Петя разполага със средства за половината от предстоящата й операция. Хората, които искат да помогнат на Петя, могат да го направят тук:

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА
BG24FINV91501317607924 BGN
BG24FINV91501317607924
Петя Георгиева