98 на 100 от потребителите в България имат хладилници и перални вкъщи. Тези уреди съдържат берилий, живак, олово, арсен и други вредни материали. Тези вещества са причина за различни болести на нервната система, бъбреците и костите, според проучвания.

Бяла техника се сменя средно на около 5 години, твърди инж. Ивайло Рашев, който е член на асоциацията по управление на домакинските уреди у нас. Той гостува в „Преди обед“ по bTV по темата за зелената седмица 2023.

Хората се интересуват какво да направят със старите си уреди, едва след като те се повредят. „ЗАБРАНЕНО е да изхвърляме електроуреди пред блоковете си или до контейнерите“, подчертава Рашев. Никой обаче сякаш не знае това. Различните компании за електроуреди организират кампании за връщането на старите уреди, когато си закупуваме нови на същата марка.

Уредите имат по-малък живот от преди години. Защо?

Животът на един хладилник е между 10 и 12 г. Той не е намалял драстично, според инженерът. В миналото хората са поправяли уредите си, защото са свикнали по този начин. Ремонтирането на един уред отнема до 30 дни по закон.  Това прави належащо закупуването на нова електроника. Въпреки това 34% от българските домакинства свързват устойчивото домакинство с използването на по-малко уреди. Хората започват да се интересуват от това да живеят природосъобразно.

Енергийния режим на електроуредите използва по-малко ресурси за поддържането на режимите, които изпълняват. За да стават все „по-умни“ уредите ни, е необходим софтуер, който да ги управлява.