В модерните кухни миялната е част от задължителните домакински уреди. Наше задължение е да запазим съдомиялната машина да работи безотказно години наред, независимо, че качествените марки разполагат с добре уредена сервизна мрежа. Затова е важно да се спазват правила за поддръжката й. Най-подходящото място за съдомиялната в кухнята е до мивката (в бизост до водопровода и канала).
Добрата грижа за съдомиялната включва:
При подреждане на съдовете за миене, внимавайте да не се удрят един в друг и да не засичат перките на душа.
Почиствайте добре чиниите от едри остатъци, преди да ги сложите в корпуса на машината.
Нареждайте приборите за хранене в специалната им кошничка с дръжките надолу, така че ползваните части да се обливат обилно от водата.
Обработвайте загорелите дъна и махайте етикетите от бурканите преди миене.
Ръчната настройка на градусите позволява да миете на по-ниска температура обичайно зацапаните съдове, а на по-висока температура - съдовете от по-мазните ястия.
Купувайте качествен препарат, който не драска чиниите, например гелобразните препарати за миялна не съдържат абразивини частици.
Проверявайте и редовно зареждайте отделеннието за соли.
Преглеждайте и почиствайте филтъра.
Веднъж в месеца я пускайте да плакне празна, само с лъжица сода или оцет, за да се освежи.
Гланц добавяйте по преценка, специално когато ще миете стъклени чаши и чинии.
Измивайте кантовете й отвътре, когато се получават наслоявания от пяната.
Изберете си модел, който задължително има функция „аквастоп”. Така се блокира водата в случай на авария и няма да се наводните.