В модерните кухни миялната е част от задължителните домакински уреди. Наше задължение е да запазим съдомиялната машина да работи безотказно години наред, независимо, че качествените марки разполагат с добре уредена сервизна мрежа. Затова е важно да се спазват правила за поддръжката й. Най-подходящото място за съдомиялната в кухнята е до мивката (в бизост до водопровода и канала).

Добрата грижа за съдомиялната включва: 

При подреждане на съдовете за миене, внимавайте да не се удрят един в друг и да не засичат перките на душа.

Почиствайте добре чиниите от едри остатъци, преди да ги сложите в корпуса на машината.

Нареждайте приборите за хранене в специалната им кошничка с дръжките надолу, така че ползваните части да се обливат обилно от водата.

Обработвайте загорелите дъна и махайте етикетите от бурканите преди миене.

Ръчната настройка на градусите позволява да миете на по-ниска температура обичайно зацапаните съдове, а на по-висока температура - съдовете от по-мазните ястия.

Купувайте качествен препарат, който не драска чиниите, например гелобразните препарати за миялна не съдържат абразивини частици.

Проверявайте и редовно зареждайте отделеннието за соли.  

Преглеждайте и почиствайте филтъра.

Веднъж в месеца я пускайте да плакне празна, само с лъжица сода или оцет, за да се освежи.

Гланц добавяйте по преценка, специално когато ще миете стъклени чаши и чинии. 

Измивайте кантовете й отвътре, когато се получават наслоявания от пяната.

Изберете си модел, който задължително има функция „аквастоп”. Така се блокира водата в случай на авария и няма да се наводните.