Хладилникът е от този тип домакински уреди, без които нито един дом не може. Той има изключително важна задача, а именно да съхранява правилно всички хранителни продукти, включително плодовете и зеленчуците, съответно и да може да побира всички необходими продукти. Това е един от уредите, който както вие, така и вашето семейство използвате по няколко пъти на ден и то неслучайно.

Изборът на хладилници може да се окаже не толкова лека задача, но избран правилно, ви гарантираме, че ще ви служи дълги години вярно. В тази връзка е изключително важно хладилникът да бъде енергоспестяващ, да има идеалното за вас разпределение, както и да притежава екстри и технологии, от които имате нужда.

Но, за да бъдем по-конкретни и да успеем да ви помогнем в правилния избор, по-долу споделяме с вас факторите, на които да обърнете внимание.

Размер на хладилника

Първият и главен въпрос, който е добре да си зададете е „От колко голям хладилник имам нужда?”. Размерът трябва да е максимално точен. Не бива да избирате хладилник, който е по-голям, тъй като ще харчи електроенергия напразно, а и ще заема излишно място.

Същото важи, ако изберете по-малък. Тогава ще сте в ситуация на липса на достатъчно място, което в даден момент със сигурност ще ви тежи.

За да откриете правилния размер, е добре да помислите с какво място разполагате у дома, от колко члена се състои вашето семейство, дали пазарувате често или се храните основно навън. Отговаряйки си на тези въпроси, ще си помогнете в избора на точния размер.

Не забравяйте за техническите параметри

Като всеки друг уред, така и при хладилниците е важно да се обърне внимание на техните технически спецификации. Сред тях са нивото на шум, капацитет на замразяване, възможност за запазване на температурата за дълго време, дори и при изключен хладилник, както и енергийната ефективност.

Енергийният клас на хладилниците може би е една от най-ключовите технически характеристики. Тук ви съветваме да не правите компромис и да инвестирате в по-висок клас. Това в дългосрочен план ще ви спести изключително много разходи.

Дизайн

Когато говорим за дизайн на хладилниците, тук включваме най-вече броя врати и разпределението на хладилника. Днес на пазара ще намерите наистина огромно разнообразие, така че няма как да не откриете идеалния за вас и вашите нужди. Съществуват няколко основни вида, а именно:

  • Хладилници с една врата: това са най-опростените модели, които разполагат основно с рафтове и кошници, предназначени за зеленчуци и плодове. Обикновено в тях има вградена камера. Техните размери не са големи, което ги прави подходящи за малки домакинства и в случаите, когато няма да се използва толкова интензивно;
  • Хладилници с горна камера: това, което ги отличава, е, че при тях камерата е по-голяма. Те притежават две отделения - охладител и камера;
  • Комбинирани хладилници с фризер: това са може би едни от най-предпочитаните типове хладилници, които ще откриете на пазара. Обикновено те са с две врати, което означава че охладителя и фризера са отделени;
  • Комбинирани хладилници Side-by-Side: хладилници, предназначени за големи домакинства. Това, което ги различава от останалите модели е, че разполагат с вертикални врати, като тяхното разпределение и дизайн могат да варират. Те също имат фризер, така че да изпълнят оптимално своята задача;
  • Хладилници тип French door: комбинирани хладилници, които са както с вертикални, така и с хоризонтални врати. Притежават разделени секции, в които могат отделно да се контролират температурите. Това е повече от чудесно, особено когато съхранявате различен вид хранителни продукти.

Разбира се, сред различните модели и видове хладилници при някои има специална секция за съхранение на вина. Други имат диспенсър за вода, както и генератор за лед.

Технологии и допълнителни екстри

Не на последно място по важност са технологиите и екстрите, които избрания от вас хладилник може да притежава. Един от основните въпроси, който повлиява на решението, е типа на охладителната система. Днес ще откриете хладилници с два типа системи: статична и NoFrost.

Статичната система е една от най-масовите и най-стари технологии, които съществуват. При нея е необходимо домакинският уред да се размразява на определен период от време. Предимствата на този тип хладилници е, че тяхната цена е по-ниска, по-икономични са и притежават по-голям обем.

NoFrost технологията е по-нова на пазара. Тя представлява автоматично размразяване. С помощта на добавени вентилатори се грижи да премахва конденза и да поддържа хладилника сух. Недостатък е, че този тип технология може да се изсуши и продуктите, ако не се погрижите за тях и не ги опаковате. Така че, избирайки този тип технология, се подгответе за това.

Нещо повече, сред моделите хладилници ще откриете такива, които притежават индикатор за висока температура, аларма за отворена врата, функция за бързо охлаждане или замразяване, защита срещу бактерии и фунгициди и още много други.

Знаейки на кои спецификации на хладилниците да обърнете внимание, всичко става по-лесно. Остава на вас задачата да определите вашия бюджет, да прецените необходимия размер и да намерите идеалния модел за вас.