Все по-модерните кухненски уреди са усъвършенствани, така че разходите за електричество да се намалят значително и съответно сметките да станат по-поносими. Тази характеристика на уредите е отбелязана на етикетите във вид на класове от А до D. Най-икономичните уреди са от клас А, но вече съществуват и модели от суперикономични А+++.  

Марките и моделите на кухненските уреди са десетки, но е важно да се гледат основните им функции и нуждите на конкретното домакинство. Изобщо не трябва човек да се заблуждава, че самият уред макар и енергоспестяващ няма да харчи ток. Големият хладилник и от най-висок клас ще консумира доста ток, но за едно голямо семейство, той е оправдана покупка. Избирайте ги след като обмислите внимателно с каква мощност и големина трябва да са уредите, за да ви вършат работа и да икономисват ток.

Има перални, които не нагряват, а ползват директно топла вода от водопровода или съдомиални, които мият с гореща пара, което също дезинфекцира добре и е икономично. 

Енергоспестяващият уред винаги е по-скъп, но в дългосрочен план покупката на по-скъп уред излиза изгодно. Сметките за ток веднага стават по-ниски, защото печка, пералня, съдомиялна машина, бойлер, хладилник или фризер, са натоварени постоянно във всяко домакинство.

Потреблението на енергия може да не намалява, ако вие ги използватe нерационално. Затова, вместо да пускате уредите всеки ден полупразни, събирайте дрехите и зареждайте пералнята на максимуми. На същия принцип ползвайте съдомиялната или сушилнята. Не ги включвайте да работят полупразни.   

Има повече ползи освен енергоспестяване, ако пускате съдомиялната и сушилнята през нощта, защото ще изваждате съдовете или дрехите сухи и изстинали.  

Съществуват еко предложения в големите вериги магазини, като се заменят старите електроуреди за нови с няколко процента отстъпка от цената, още повече с доставката на новата покупка ви освобождават от ненужното.