Глобалното количество електронни отпадъци ще достигне 110 милиона тона до 2050 година, според проучване на Global E-Waste Monitor. Това включва всякакъв вид вече използвани компютри, телевизори, лаптопи, смарт телефони и устройства.

ЗЕЛЕНИ РЕШЕНИЯ

В отговор на това бизнесът търси зелени решения, които създадат устойчив модел за наем на техника или дават нов живот на старата такава.

Все повече потребители в цял свят търсят начини да намалят осезаемо личния си електронен отпадък. На пазара в Европа за наем на нова техника има няколко големи играчи, сред които са успешните компании Grover и Grenke. На българския пазар единствената алтернатива към този момент е Addit.tech. Стартъп компанията предлага различни възможности за наем на различни видове техника.

ВЪРНЕТЕ СТАРАТА СИ ТЕХНИКА

Едно от решенията, за да се реагира адекватно на наболения проблем, е възможността старата техника да бъде върната за рециклиране. Голяма част от компаниите в сферата имат програми за изкупуване на използваните вече устройства.

През последните 3 години само 17% от използваната електроника се рециклира, сочи проучването. Това всъщност може да й даде нов живот, както и да зададе нова посока на бизнеса. Такава кампания има и мобилният оператор Yettel. 

ВЗЕМЕТЕ ПОД НАЕМ

Вариант да се ограничи потреблението е вместо да бъдат купувани нови устройства, те да бъдат наети. Това ограничава до минимум отпадъците, а освен това и подкрепя кръговата икономика.

Именно това е и моделът, към който Европа се стреми. През 2015 г. Европейската комисия приема план за действие с цел ускоряване на прехода на Европа към кръгова икономика, засилване на конкурентоспособността в световен план и насърчаване на устойчивия икономически растеж.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ РЕЦИКЛИРАНА ТЕХНИКА

Работещо решение за намаляване на електроните отпадъци е обновената техника. На българския пазар такива компании са Flip.bg и Swipe.bg - специализирани в мобилни устройства. Furbee.tech предлагат разнообразие от техника втора ръка като лаптопи, телефони, дронове, телевизори, смарт устройства, а crash.bg – с фокус компютърна техника втора ръка.