Постните ястия са приоритет в националната ни кухня. Добре познат е вкусът на есенната гозба "Праз с ориз”. Ето вариант за разнообразяване на вкусовете на ястието с пресни печурки или с други гъби, каквито обичате.
Рецепта за 4 порции
3-4 стръка праз лук
200 г пресни печурки
1 чаша ориз
80 г пълномаслен маргарин
2 с.л. олио
½ връзка пресен магданоз
½ ч.л. черен пипер
Сол на вкус
Почистват се 3-4 стръка праз лук и се нарязват на колелца. 200 г пресни гъби се нарязват по дължина. Слагат се в 2 с.л. от мазнината да се запържат. Към тях се прибавя оризът до остъкляване и се добавя 1/2 чаша гореща вода. Разбърква се и се прибавя маргаринът. Цялото съдържание се изсипва в тавичка, в която ще се пече. Добавят се още 3 чаши топла вода. Овкусява се с черен пипер и сол. Пече се на умерена фурна около 30 минути. Ястието се поднася поръсено с пресен магданоз.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.