Запознайте се с последните пет дами от проекта на Меган Маркъл за британския Vogue - "Силите на промяната". Това са актрисите Яра Шахиди и Джамила Дамил, писателката Чимаманда Нгози Адичи, активистката Грета Тунберг и супермоделът Кристи Търлингтън.

1. Джамила Джамил – британска актриса и радио водеща

Джамила има пакистански и индийски корени. Красавицата започва кариерата си през 2008 г. като водеща, после пише за лайфстайл списание. През 2012 г. влиза в ролята на радиоводеща за BBC Radio 1. Джамила дебютира като актриса в американската комедия „На по-добро място“. Британката е известна и с активната си социална дейност. Красавицата създава Инстаграм канал “I weigh”. Той фокусира вниманието на потребителите към непрестанният „body-shaming”,  на който са подложени всички момичета.

Каналът започва с публикация на Джамила, на която актрисата пише за нещата, които са по-важни от килограмите: партньора, приятели, работа, защитата на женските права и т.н. Този профил се превърна в движение и за една година събра над 800 000 последователи. Към днешна дата се организират десетки събития, походи, семинари, които имат за цел да накарат жените да се влюбят в телата си, вместо да ги мразят. Последователи публикуват нещата от живота си, които ги правят щастливи. Позитивно отношение получават и хора от LGBTQ+ обществото.

Джамила е напълно открита относно трудностите, през които е минала. На 14 години се сблъска с анорексията, която е предизвикана от чувство за самота и самообвинение. До 19-годишна възраст момичето е било тормозено, което силно повлиява на нейната увереност. След сериозна автомобилна катастрофа тя „се събужда“ и започва постепенно да се лекува от хранителното си разтройство. Наскоро Джамила обяви, че става посланик на приложението Bumble, чиято цел е да създава стабилни приятелски взаимоотношения, които да са здравословни за тийнейджърите както онлайн, така и офлайн. Актрисата ни учи, че трябва да се обичаме и уважаваме, за да го изискваме от хората около нас.

2. Чимаманда Нгози Адичи – писателка

Родената в Нигерия, тя е носителка на редица литературни награди. Адичи израства в семейството на първия нигерийски професор по статистика и първата жена регистратор в Нигерийския университет. Чимаманда е ученолюбива от малка, завършва художествено писане, а към днешна дата преподава в САЩ и Нигерия. Книгите й печелят множество награди, а „Половината на жълтото слънце“ е превърнат и във филм. 

Адичи е известна и с феминизма си. Речта й „Всички трябва да сме феминисти“ на един от семинарите TED се превръща в истински хит. От нея черпят вдъхновение Бионсе ( за песента си Flawless) и дизайнерката Мария Грация Чиури (за колекцията си в Диор). Писателката говори често за категоризирането на хора не по качествата им, а по пола им.

Постепенно Адичи се превръща в съвременна икона на феминизма. Нейните думи се слушат от жените по цял свят и ни карат да отстояваме позициите си. Един от най-известните й цитати е: „Ние учим момичетата на срам."Кръстосай крака. Покрий тялото си". Караме ги да се чувстват така, че само заради факта, че са се родили жени, те са виновни за нещо. Затова тези момичета порастват и се превръщат в жени, които не могат да изразят гласно желанията си, които сами налагат мълчанието си, които не могат да кажат това, което действително мислят. И израстват - а това е най-лошото нещо, което можем да причиним на момичетата - в жени, които превръщат преструвките си във форма на изкуство“.

3. Яра Шахиди – актриса и модел

Яра е американска актриса и е позната от ролите си „Слънцето също е звезда“, „Black-ish”, „Grown-ish”, „Агент Солт“ и др. Прави дебюта си в Холивуд с филма си „Представи си това“ с Уил Смит. Красавицата се появява и на корици на списания. На едва 19-годишна възраст Яра използва популярността си, за да прикове вниманието на обществото към важните проблеми.

Тя основава платформата Eighteen x 18, за да окуражи младите да гласуват и ги учи как да правят мотивиран и информиран избор. Според актрисата младото поколение има какво да даде на света, стига да бъде активно и да казва „своята истина“. Платформата цели да разказва историите на младите, които да вдъхновят действие към положителна промяна в обществото. Eighteen x 18 организира множество семинари, в които взимат участие изявени активисти. Освен това Шахиди е активен партньор на Young Women's Leadership Network. Това е платформа, на която има множество онлайн уроци и програми, които мотивират младото поколение да се образова и ги учи как да правят мотивиран избор.

Красива, млада, образована и с кауза –  тези думи описват перфектно Яра Шахиди, която вдъхновява милениълите да бъдат активни граждани.

4. Грета Тунберг – ученичка

На едва 15-годишна възраст Грета Тунберг прикова огромно медийно внимание върху себе си с участието си на протести за климатичните промени. Момичето не ходи на училище в знак на протест. Нейните действия събудиха подобни и в други държави.

Възрастта на момичето може да е крехка, но позицията й е солидна. Ученичката е от Швеция, където не само че участва в протести срещу климатичните промени, но и организира такива. Грета дава всичко от себе си, за да вдъхнови както децата, така и възрастните да предприемат действия срещу човешката унищожителна дейност спрямо планетата ни. Момичето изнесе и реч пред европейските лидери тази година, която събуди усещане на отговорност към околната среда във всекиго. През ноември 2018 г. пък ученичката изказа позицията си и на Конференцията за климатичните промени на ООН. Оттогава Грета се среща с политици на световно ниво и им напомня, че трябва да помислят за света, който оставят на поколенията след себе си.

Ученичката участва на множество други семинари и получава отличия за дейността си. Тя влиза в класацията на TIME за 25-те тийнейджъри с най-силно влияние в света. Грета е обявена и за Най-важната дама на Швеция по повод Деня на Жената. Освен това тя е номинирана и за Нобеловата награда за мир. Грета Тунберг успява да достигне до сърцата на множество политици, ученици, възрастни и да посее семената на промяна в съзнанията на всички тях.

5. Кристи Търлингтън – модел

Кристи Търлингтън е едно от най-известните лица в света на модата. Красавицата е от златното поколение на Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд, Хелена Кристенсен и Клаудия Шифър. Била е лице на рекламните кампании на Calvin Klein, Chanel, Prada, Valentino, Versace, Louis Vuitton, Michael Kors и много други. Освен това се появява на корици на световни модни списания като Vogue, Elle, Tatler, Glamour, Cosmopolitan и др. Кристи е известна с натуралното си излъчване. Тя многократно споделя, че е против пластичните операции и всякакви други интервенции.

Красавицата е и изявен активист. Работи с хуманитарната организация „CARE“, където говори за здравето на майките. От нейно име моделът посещава държави като Ел Салвадор, Перу, Етиопия, където говори за проблемите със здравето на майките. Освен това е и посланик на организацията „Product Red”, която помага на болни от СПИН както с лекарства, така и със семинари относно предпазни мерки, диагностициране, съвети, репродуктивно здраве и т.н. Красавицата докосва най-много хора с документалните си филми „No Woman, No Cry“ и „Every Mother Counts”. И двете ленти са фокусирани върху проблемите, с които се сблъскват майките. Кристи Търлингтън не е супермодел, а супергерой!

Всяка една от дамите, с които ви запознахме и в част първа и втора, заслужават нашето внимание. Техните истории ни доказват, че всеки човек може да намери силата в себе си, за да се развие, независимо от пречките. Тяхната дейност ни показва, че всеки от нас може да бъде промяната, която иска да види в света.