Първата част вижте тук.

Вкусове
Най-популярният вкус сладолед е този на ванилия.

Някои от най-странните вкусове, които се произвеждат са авокадо, чесън, чушка, кисели краставички с копър. Последният е пуснат на пазара специално за бременни жени.

Вкусът „бисквитки със сметана“ е пуснат в производство през 1983 г.

Сладолед с вкус на водка пък е бил пласиран на пазара в Австралия. „Упойващото” разхладително изкушение предизвиква както въодушевление, така и вълна от протести от страна на обществените организации.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Най-голямата мелба
Рекорд за най-голяма мелба държат в Едмънтън, Канада от 1988 г. Тя тежала 24 килограма и била толкова голяма, че трябвало да я направят на основния етаж на търговски център. След като рекордът станал официален, повечето от нея била разпродадена, а печалбата дарена за благотворителност.

Състав
Различните сладоледи имат различно процентно съдържание на основните съставки, но най-общо казано сладоледът се състои от мляко, сметана и захар. Към тях често се добавят плодове, шоколад под някаква форма, овкусители, оцветители, подобрители, аромати, консерванти и т.н.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Едно от предимствата на сладоледа е, че великолепно намалява стреса. Млякото и сметаната съдържат триптофан – ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението и дори помага при безсъние.

Наличието на вкусотии в сладоледа като шоколад, карамел, ядки и др, го прави опасен за всички, които държат на стройната си фигура. Ако обаче не можете да му устоите, до известна степен може да си помогнете като консумирате плодов сладолед без „подобрители”. В него мазнините са сведени до минимум, но въглехидратите са доста. Обогатяването на сладоледа с плодове, съдържащи целулоза и пектин, също намалява калориите.

Как да елиминираме вредата от сладоледа?
Със спорт, разбира се.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Ако приемем, че един класически сладолед във фунийка – с шоколад, ванилия и ядки е 100 грама и съдържа 280 калории.

280 калории можете да изгорите, ако пробягате 3,6 км на пътеката във фитнеса или в парка.

Ако не си падате по тичането, може да направите 270 лицеви опори, но това ни се вижда доста по-кошмарно.

Идеалният случай май е тренировката по йога. 75 минути йога ви гарантират неутрализирането на сладоледа.

Туристическа наслада
Ако сте посещавали Италия, знаете за какво говорим. Там човек просто не може да се спре. Освен пастата, пицата, лазанята и какви ли още не съблазни, gelato-то е неотлъчният ви спътник – на опашка пред Ватикана или на отдих в градините Borghese, няма значение, той е винаги вкусен и винаги под ръка. 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Gelato е италианската дума за „замразено”, а Gelateria е мястото, където се продава сладолед.

Причината за безпрецедентните вкус и качество на gelato-то е прясното му приготвяне. В него не се добавят изкуствени подсладители, приготвя се всеки ден и се консумира в първите 2-3 дни. Приготвя се с пълномаслено мляко и съдържа между 4% и 8% маслена мазнина, докато обикновеният сладолед има между 10% и 18% маслена мазнина. Освен това, то се разбива с машини, които допускат възможно най-малко въздух и така придобива меката си текстура. Друга разлика между туристическото изкушение и традиционния сладолед е температурата на сервиране. Gelato се поддържа на -9 градуса, а обикновеният сладолед на -15 градуса.