Замислихме се какво знаем за едно от най-любимите ни изкушения, особено през лятото – сладоледа! Ами, почти нищо. Например, колко упражнения трябва да направим, за да изгорим калориите от една мелба? Кой е най-скъпият сладолед в света? Кои вкусове джелато трябва да опитате, когато отидете в Рим?

Научете най-любопитните факти за ледената съблазън:

Каква е световната годишна консумация в света?
Сладоледеният глобален пазар е с обем от 15 милиарда годишно. Прогнозата е, че през 2015 г. той ще се увеличи до 68 милиарда. На първо място по консумация в света е САЩ с 26 литра на глава от населението. Следват Нова Зеландия, Австралия, Дания и на 5-то място Белгия. Изненадващо производителката Италия дори не попада в топ 5.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Къде можем да намерим най-евтините и най-скъпите сладоледи?
Уеднаквени цените на сладоледа в американски долари по света изглеждат така:
Най-скъпо може да ви излезе в Дубай например, където обикновената фунийка стига до 6,80$ бройката. По-назад не остава и Нова Зеландия с 5,90$. В Европа пък първото място държи Париж с цена от 5,40$
Най-евтино пък е в Кения – 0,50$, Мароко – 0,67$, Унгария – 0,69$, Аржентина – 0,78$ и Боливия – 0,99$. От европейските страни, шанс да си хапнете за по-малко пари, имате в Исландия – 0,87$ и колкото и да е учудващо – в Москва – 0,90$. 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Какво означава наистина скъп сладолед? Извинете, цяла мелба е.
Разкошната златна мелба с етикет 1000 $ се сервира в елитния ресторант Serendipity 3, в Ню Йорк. Какво я прави толкова скъпа, ли? Като за начало тя се сервира със златна лъжица. От едната страна се разполагат едни от най-скъпите шоколади – произведени в Италия и по Карибските брегове на Венецуела. Под тях пък се крият най-скъпите ванилови сладоледи, приготвени от вълшебните ванилови шушулки, отгледани в Мадагаскар и Таити. На върха разбира се има черешка. Към нея обаче срещу 1000 $ готвачите са така щедри, че да я гарнират с екзотични захаросани плодове от Париж и трюфели. Но това не е всичко – от другата страна на купичката се крият още изненади, а именно - хайвер! Макар той обикновено да не се използва в десерти, забъркан с пресни пасирани плодове и бренди Armagnac, придобива малко по-различен вкус. И за финал, мелбата е гарнирана със златни листа. Как точно златото става ядивно е дълбоко пазена тайна, но това, което знаем е, че 23-каратово златно листо също краси уникалния десерт.
И ако все още сте шокирани от цената му, пригответе се да продадете цялото си имущество, ако решите да опитате The Frozen Haute Chocolate – на цена от 25 000 $, може да го откриете в същото това меню.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Какво се случва със сладоледа в САЩ?
1.Средностатистическият американец яде по 48 чаши сладолед годишно.
2.Най-много от всички консумират жителите на Портланд, Орегон.
3.Единственият десерт, който се харчи повече от сладоледа в Америка, са бисквитките.
4.Първият салон за сладолед отваря врати през 1776 година в Ню Йорк.
5.Фунийката за сладолед е измилена през 1904 година в St.Louis, когато на продавача му свършили чиниите и решил да използва гофретника си, за да продължи да продава.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Продължението вижте тук.