Ако трябва да опишем февруари с 10 думи, това са: кокичета, лозе, Трифон Зарезан, вино, любов, светивалентински кич, ски, студ, сноуборд и празници.

Времето обещава да е студено, като за зима, но с приятно слънце. Как да се облечете в първия ден на февруари- вижте във видеото. 

А ето и кои са поводите за празнуване:

1 февруари - Трифон Зарезан
Лозан, Лозанка, Трифон, Трифонка

Снимка: iStock

2 февруари
Момчил

3 февруари - Зимен Симеоновден
Симеон/а, Симо, Симона, Мона, Моньо, Моника

4 февруари
Жеко, Желязко, Жечка

5 февруари
Добрин, Добринка

6 февруари
Огнян, Искра, Искрен, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Пламен, Пламена, Доротея

9 февруари
Никифор

10 февруари
Харалампи, Пейо, Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя

13 февруари

Евлоги, Евлогия

14 февруари - Католически св. Валентин
Валентин/а, Вальо, Валю, Валя

21 февруари
Евстати, Евстатия

Пълнолунието този месец е на 24-ти, в 14:31 ч. българско време.

 

На Трифон Зарезан пожеланието е "Нека е берекет и да прелива през праговете!"

Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитани празници, предшестващи идването на пролетта. Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.

Православната църква чества празника на 1 февруари, посвещавайки го на св. Трифон – лечителя мъченик, който през 248 г. е осъден и посечен заради силата на вярата си и категоричния си отказ да се отрече от християнството.

Снимка: iStock

От векове обаче, по стар утвърден обичай, на 14 февруари във всички краища на България се зарязват лозята и се приготвят специални трапези в чест на светията.

В Румъния празникът се нарича „Трифон на червеите и гущерите“, като през деня не се работи, за да са плодородни посевите.

В Гърция жените месят колачета, които търкулват из градината или лозето и казват - „Трифоне, плодородниче, ела в лозето ми и в нивата ми, да ядем и да пием“.