Дойде ли Трифоновден - пролетта е наблизо. Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.

Традицията повелява жените да изпекат пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. С мезе в торбите и руйно вино в бъклиците, цели фамилии поемат към лозята, за да направят резитба. След ритуала по зарязването поливат лозите и се черпят с донесеното вино. След гощавката, с венци от лозови пръчици и песни на уста, се завръщат по домовете си.

Снимка: БГНЕС



Там наздравиците продължават. А всяко "Наздраве!" изисква и своето мезе. Ето какво да е то, ако по традиция днес пълните чашите си с червено вино. 

Пилешки пастет върху препечена филийка

Снимка: Itsock.com

Бърза пикантна наденица

Картофки с бекон и зелен сос

Телешки аспик

Салата "Мъжки каприз"

Пухкави сиренки с билки

Телешки пепър стек

Заешка баница по родопски

Хлебни мечета

Снимка: Росица Николова

Тиквен мус

Желирана торта

Гризини с билки

Зелен тарт с аспержи

Супер бърз домашен пастет

Брускети със сушени домати

Картофени спирали

Снимка: iStock

Солена палачинкова торта

Снимка: Росица Николова

Руло с пилешко месо

Пармезанова кошнички

Картофени кюфтета с гъби