Изследователи, работещи от името на сайта за изучаване на езици Preply, са направили експеримнт сред доброволци. Те били свързани с монитори, които да следят сърдечния им ритъм. Били им пускани клипове с хора, които казват едно и също на 13 различни езика.

След това изследователите записвали колко с колко се е ускорил пулса на всеки от участниците. Според вълнението, което предизвиква, определили кой език е най-секси. 

Победителят - или по-точно казано il vincitore - е италианският.

Eзикът на Казанова и София Лорен накарал сърцата на доброволците да бият средно с 23% по-бързо.

Снимка: iStock

На второ място е португалският, с 20 процента увеличение.

А на трето с равенство - испанският, руският, гръцкият и френският.

От останалите езици, включени в проучването, холандският се представя най-зле. При него отчетеният сърдечен ритъм е с 12% увеличение.

Останалите включени били корейски, полски, китайски, японски, немски и хинди, които били в диапазона от 15 до 17 процента.

Какво прави един език „привлекателен“?

Александра Стеванович, лингвист и преводач с бакалавърска степен по шведски език и скандинавски литератури, обяснява: „Езиците, които се възприемат като лесни за пеене като италианския, следват модела на една гласна-една съгласна, така че всяка сричка завършва на гласна. Тези езици звучат музикално за човешките уши, което може да се възприеме като по-привлекателно.

От друга страна, езиците с много съгласни, подредени заедно в така наречените съгласни групи, се възприемат като немузикални. Тези видове езици - които включват славянски езици и немски, често се възприемат като по-малко „привлекателни“.

Джо Силвъруд, ръководител преводи в meta, заявява: „Досега един от най-страхотните езици е бил френският. Именно je ne sais quoi го кара да звучи толкова очарователно. Но дали това зависи от лингвистиката, или от социалните и културни причини? Имаме стереотипно възприятие към французите, че са добри във висшата мода, че имат изискани вина и романтични забележителности, Фонемите на френския език обаче имитират чувствена дрезгавост, която въздейства за приеманет на езика като привлекателен.“